Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Правителството ратифицира Истанбулската конвенция

Правителството ратифицира Истанбулската конвенция

Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи пред журналисти в МС, че правителството е приело днес проект на Закон за ратификация на Истанбулската конвенция, която е срещу домашното насилие и насилието от всякакъв вид срещу жени и момичета.

„Ратификацията няма да доведе до промяна в конституцията, нито ще доведе до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове“, заяви министърът, като се позова на анализ на юристи.

„Конвенцията беше подписана миналата година“, напомни министър Захариева и работна група в правосъдното министерство с участието на ведомства и неправителствени организации е работило по текстовете на конвенцията и закона за ратификацията в продължение на една година. Конвенцията е приета единодушно на заседание на Съвета за съдебна реформа.

Днес са били обсъдени притеснения на Патриотичния фронт относно ратификацията на конвенцията, отбеляза министър Захариева и допълни, че заедно с правосъдния министър е било разяснено, че ратификацията няма да доведе до промяна в Конституцията, нито ще доведе до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове. „Целта на Истанбулската конвенция е да може от ранна детска възраст да се разчупят стереотипите за това, че жената в някои части на света е нормално да бъде подлагана на домашно насилие, включително и на изнасилвания в семейството, и възпитание в толерантност и зачитане на равенството на половете, нещо, което е и основен принцип в нашата Конституция“, посочи външният министърът. Конвенцията е добра и за мъжете, защото чрез нея се променя стереотипната представа, че мъжът задължително трябва да осигурява препитанието на семейството. Министърът посочи, че Конвенцията е ратифицирана от 17 държави от ЕС.

В отговор на въпрос министър Захариева каза, че с ратификацията на конвенцията не се въвежда „трети пол“ и допълни, че конвенцията извежда защитата на правата на жените и мъжете на най-високо ниво и ратифицирането й ще постави България „на картата на правовите държави с високи стандарти на защита“. Захариева подчерта, че конвенцията не въвежда нещо, което да го няма в българското законодателство и в конституцията, но извежда задълженията на държавата и обществото на по-високо ниво на образование, защита, мерки и помощ, ако се стигне до домашно насилие.

Попитана дали Турция е игнорирана от българската програма за европредседателство, каквито твърдения е имало преди седмица в турски вестник, външният министър посочи, че не би коментирала публикации, но подчерта, че се поддържа постоянен контакт с турските колеги и тези в ЕК, и напомни, че преди две седмици у нас беше на посещение турският министър, който отговаря по европейските въпроси. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.