Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Председателят на Европейската комисия: Европа е част от ДНК-то на България

Председателят на Европейската комисия: Европа е част от ДНК-то на България

“България не е нова страна, аз бях онзи, който подписа Договора за присъединяване през 2005 г., защото бях председател на Европейския съвет. Беше трудна задача да се ръководи съветът, но проведохме много добри дискусии днес във връзка с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС”. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

“Харесва ми мотото на българското председателство „Съединението прави силата”, вярно е и трябва да се показва и доказва. България ще бъде столицата на Европа през идните 6 месеца. Важно е България да докаже, че българите знаят за какво става дума, когато се отнася до Европа, защото Европа е част от ДНК-то на България”, добави Юнкер. Той подчерта, че са обсъдили днес най-вече темата за високоскоростните влакове. „След срещата с Бойко и с Алексис Ципрас искам да подкрепя този проект, ще го подкрепим чрез различни средства, защото той е изключително важен и стратегически. Защото свързва чрез влака Тирана с Варна и по този начин свързва Черно и Адриатическо море. Обсъдихме политиката в сложния регион, където България играе централна роля. Трябва да запазим открита европейската перспектива за страните от Западните Балкани. Твърде вероятно е нови държави да се присъединят към ЕС преди 2019. Бих искал европейската перспектива да не се разбира като покана, а като континентална необходимост за въпросните страни, които ще посетя, тръгвайки от Варна през пролетта на 2018 г. Радва ме идеята на Българското председателство и правителството на Борисов да организира среща на 17 май 2018 в София на държавните и правителствени ръководители”, заяви още Юнкер.

“Логото „Съединението прави силата“ е валидно не само за България, а и за цяла Европа. В цял свят съединените на ЕС на европейските държави може да направи много”, заяви премиерът Бойко Борисов.

“Западните Балкани са сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. В периода на българското председателство предстоят преговорите по Брекзит. Балканите са прекрасен регион, – от Черно до Адриатическо море. Имаме редкия шанс след нас е Австрия после Румъния, все държави, които познават региона и сега е шансът да ги дръпнем да отидат напред. Ако изградим жп линиите шосетата, между столиците, ще има възможност за обединение в региона”, подчерта Борисов. Виждам рядък шанс затова съм доволен, че на 17 май – ще направим среща 27 плюс 6, с представители на държавите от ЕС и от регионите.

“По време на разговорите бе засегната и енергийната тема – за общия енергиен съюз, за газовия хъб. С колегите обсъдихвме много теми, няма тема, по която да нямаме синхрон. Радетел съм в сферата на отбраната да се направи голяма ревизия за това дали достатъчно добре е дислоцирана в Европа. Като ще се готвим за война след като се дават огромни пари, нека да видим как ще са дислоцирани военните сили”, каза Борисов. Той изрази увереност, че ще се стигне до по-верни решения.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.