Home»АНАЛИЗИ»Превръща ли се България в страната на ненаказаните престъпления?

Превръща ли се България в страната на ненаказаните престъпления?

Ако преди в очите на българина Америка бе страната на неограничените възможности, то днес България е страната на ненаказаните престъпления.

За пореден ден сутринта започва с новината за взривен банкомат. Вчера банкоматът беше в квартал Дружба, днес е в село Сапарева баня. Утре го очакваме и в нашия квартал. Заловени – няма и да има, те най-вероятно ще получат или леки мерки за неотклонение, или делата им ще се влачат месеци и години преди адвокатите да се запознаят с материалите, ще отварят и затварят безбройните вратички за изход от българско правосъдие.

С новините от последните месеци – само за статистиката от месец май 2017 г. до днес, случаите на взривени, взломени и изтръгнати ATM устройства е 12! 12 банкомата с по няколко десетки хиляди лева.

Какъв е изводът, че днес е по-лесно да откраднеш, отколкото честно да си изкараш прехраната?
Оборете ме, но ако си пуснете телевизора, ще ви залея реклами на игри за лесно спечелване на един, два, пет… милиона или сензационен спот за новия тото милионер от неизвестно село от най-бедния регион на страната…

България се превръща в страна, в която чегъртането на лотарийни билетчета е национален спорт.
Спокойно може да се конкурираме със страните – данъчни убежища, но у нас английската кралица няма да вложи стотиците си хиляди паунда, а тук телефонните измамници безнаказано лъжат стари и наивни хора да хвърлят спестяванията си през терасите, уж за да помогнат на пострадал роднина.

Тук деца са убивани посред бял ден в парка, а извършителят бива пуснат от ареста с най-леката мярка за неотклонение.

Тук гневни родители и невъзпитани подрастващи могат да шамаросат учителя в клас.
У нас системата най-любезно предоставя на престъпилите закона възможността да потънат в неизвестност и удобно да чакат давността на извършеното да изтече.

У нас един човек „коли и беси” и един човек дава пари и помага. Или поне така излиза по новините. Така че се обръщам към този един човек: – Г-н Борисов, чувал ли сте някога за т.нар. теория на счупените прозорци.

„Теория на счупените прозорци”

Накратко, за „Теория на счупените прозорци” разказва канадският социолог Малкълм Гладуел в книгата си „Преломен момент”. Там се твърди, че престъпността е неизбежен резултат от липсата на ред. „Ако един прозорец е със счупено стъкло и си стои така, минувачите ще решат, че на никого не му пука и никой за нищо не отговаря. Скоро ще бъдат изпочупени и останалите стъкла и чувството за безнаказаност ще плъзне по цялата улица, изпращайки сигнали из целия квартал. Сигнал, подканящ към по-сериозни престъпления”.

Да ви звучи познато? Един най-обикновен пример от родното ежедневие – ако навсякъде по тротоарите газим фасове, аз като пушач сигурно също ще си хвърля фаса на улицата – първо, защото няма кофи за боклук, второ, защото виждам, че стотици хора преди мен са го направили и няма да се чувствам виновна за това.

Посещавал сте големите столични „спални” и сте чувал как някой си хвърля торбичката с боклук през прозореца? Да, освен елементарно възпитание и манталитет, тук става дума и за безнаказаност.

Ако човек си позволи да пътува в градския транспорт без билет, то и много други, които виждат, че действието му остава безнаказано, ще го последват.

Ето ви още един пример от „Теория на счупените прозорци”: От стоянката за велосипеди край магазин махат всички кофи за боклук и закачат на кормилата на оставените велосипеди рекламни листовки. Наблюдават колко хора ще изхвърлят листовката на асфалта и на колко ще им е неудобно.

Стената на магазина, край която е стоянката, е идеално чиста. 33% от колоездачите изхвърлят листовките на улицата. Експериментът е повторен, след като стената е намацана с драсканици. Боклука си изхвърлят вече 69% от колоездачите.

Изводът – ако си заобиколен от неприятни и грозни гледки, ще се чувстваш неприятно, няма да ти пука дали има дупка на улицата или фасада на отсрещния блок се люпи. Заобикалящата среда е кофти, съответно денят ти започва кофти, отиваш на работа и се чувстваш кофти, непродуктивен си, некреативен си. И обратно, ако си заобиколен от красива, чиста и подредена среда, няма ли да се чувстваш по-добре?

Как нивото на престъпността да падне?

Американците са приложили метода още в средата на 80-те години с драскачите по мотриси и влакове на метрото, като всеки път когато се появявал нов графит на някоя от композициите, тя веднага влизала за пребоядисване. Впоследствие драскачите се отказали да рисуват върху влаковете.

През 80-те години на миналия век – миналия век!, полицията в Ню Йорк заема принципно твърда позиция по отношение на дребните престъпления – арестуват всеки, който пиянства и прави скандали на обществени места, който хвърля празни бутилки, всеки, който рисува по стените, прескача турникета в метрото или проси пари от шофьорите за миене на стъкла по кръстовищата. Всеки, хванат да пикае на улицата, заминава директно в затвора.

Резултатът е, че нивото на престъпността в града започва рязко да пада!

Та, г-н премиер, според канадския социолог, а и убедена съм според редица разумни родни коментатори, „Теорията на счупените прозорци” освен спрямо реда, може да се приложи към различни области на живота – общуването, възпитанието на децата, работата…

Не е нужно да откривате топлата вода, тя отдавна е открита във всички сфери, България няма да открие нищо ново. Достатъчно би било, ако се учи от опита на по-големите и по-успешните от нас. И не само да се учи, а да прилага успешните модели. Промяната идва с малки стъпки, но последователни.
Цветана Арангелова, БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.