Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Президентът Радев: Стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване

Президентът Радев: Стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване

„Днес стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване, поставени са в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди“, каза президентът Румен Радев, който откри в резиденция „Бояна“ кръгла маса, посветена на неравенствата и бедността в България.

Спорен Радев темата за неравенствата е винаги актуална и има висока обществена значимост.

„Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и това разслоение придобиват тези размери“, допълни още той.

„Когато това неравенство вземе прекомерни размери, когато социалните системи са неефективни, когато икономическите системи са ниско ефективни, има изкривявания в пазара, а обществото и държавата абдикират, все повече хора попадат в плен на бедността“, смята Радев.

В изказването си държавният глава обърна внимание още на факта, че бедността в обществото ражда корупция и престъпност, а бедността не е само липса на средства, а липса на справедливост, образование, здравеопазване и сигурност.

„Бедността отнема от обществото перспективата за динамично развитие“, категоричен е президентът. Държавният глава изведе на преден план и въздействието на това социално явление върху децата, защото то ги лишава от възможността за полагане на адекватни грижи и образование.

„Огромна част от тях са работили през целия си активен живот, други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа, и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант – което е всъщност огромната трагедия на бедността. Отговорността е във възрастните“, каза президентът Радев.

„Неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото, има някакъв праг, до който те са допустими, но неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели и са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие“, подчерта държавният глава.

„Със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача“, смята държавният глава.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.