Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Президентът Радев призова за справедливи компенсации за пострадалите от пожарите

Президентът Радев призова за справедливи компенсации за пострадалите от пожарите

Президентът Румен Радев призова за подобаваща компенсация за семействата на мъжете, загубили живота си в борбата с пожарите, както и помощ за хората, чиито домове и имущество са засегнати от огнената стихия. Това каза държавният глава на работната среща с министър-председателя Стефан Янев и министри от служебния кабинет, съобщават от прессекретариата на президента.

Не мога да се съглася, че тази компенсация се измерва с 540 лева, посочи Радев. Премиерът Стефан Янев изрази позицията на правителството, че са нужни бързи и адекватни мерки за подкрепа на пострадалите хора и в тази връзка е проведен разговор с финансовия министър за намиране на подходящо решение. Янев призова общинските власти на всички засегнати места за възможно най-бързи действия по оценяване на щетите. Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев увери, че през следващата седмица ще бъдат представени мерките за подкрепа на пострадалите.
Благодаря на екипа на противопожарната служба в Благоевград, който е в Република Северна Македония и се бори стихията да не дойде и у нас. Огнеборците, както и тези, които са ги изпратили, заслужават благодарност и признание, а не упреци, каза президентът Радев.

Овладени са всички пожари на територията на страната, като най-голямата заплаха към момента е от територията на Република Северна Македония, където фронтът на пожара вече подхожда на 4 км от нашата граница. Наш дълг е да помагаме на братята ни в Република Северна Македония, каза още държавният глава. Той изрази благодарност към всички огнеборци, военни, служители на МВР, горски служители и местните власти за самоотвержената борба за овладяване на природната стихия.

Премиерът Янев подкрепи думите на президента за необходимост от участие на български огнеборци в овладяването на пожарите в Република Северна Македония. Нашият анализ сочеше, че пожарът може да тръгне към нашата граница, посочи Янев. Той увери, че българските противопожарни служби са в близост до границата, където ще направят заграждения, така че да не се пренася огънят. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.