Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Президентът Румен Радев свиква Народното събрание на 21 юли

Президентът Румен Радев свиква Народното събрание на 21 юли

Президентът на Република България Румен Радев бе в силистренското село Професор Иширково, където участва в ритуал за началото на жътвената кампания по покана на ЗК „Нива 93“.
„Сега е българската политическа жътва и аз очаквам българските политици да бъдат на висотата на очакванията на тези хора“, направи образно сравнение президентът в отговор на въпрос за обстановката в страната.

Той съобщи, че новоизбраното Народно събрание ще бъде свикано с президентски указ на 21 юли в 9.00 часа, защото всички очакват в парламента да започне диалог, който да доведе до ясно политическо решение с дългосрочна перспектива за развитие. „Има ясен конституционен модел и ние ще вървим твърдо по него без никакво забавяне“. „Първо ще бъде свикано Народното събрание, трябва да се сформират парламентарните групи, след това да поканим всички представители на парламентарните групи на консултации и след това да връча първия проучвателен мандат – такъв е редът“, заяви президентът Румен Радев.

Запитан дали ще изчака да се приемат договорки за някакъв тип коалиция, президентът подчерта: „Аз много ясно казах – трябва да има обединение около интересите и очакванията на българския народ – разбира се, партиите трябва да намерят пътя един към друг. И няма друг начин – тук е въпрос на диалог, тук е въпрос на намиране на общ подход и общи позиции“.

„Аз искам добре да покажете тези хора“, обърна се към журналистите президентът, посочвайки жътварите. „Няма студ, няма жега – има ясни моменти, в които те трябва да си свършат работата, ако не го направят, оставаме гладни всички. Така е и с българските политици“, подчерта Радев. Той заяви, че сега е моментът политиците да си свършат работата, да намерят обединение, „да намерят пресечни области на техните интереси, които всъщност да бъдат интересите на всички нас, българите“. Той подчерта очакванията да продължи демонтажът на порочната управленска система, да се пресекат кражбите, да се укрепи държавността, да се намери изход от икономическата криза, несправедливостта и бедността, да тръгнем по нов, модерен път за развитие на страната.

Президентът Румен Радев поздрави партията „Има такъв народ“ с изборната победа и определи обявените от нея промени в предложения по-рано тази седмица кабинет като отваряне на вратата към диалог за търсене на решение на проблемите на българската политическа система. „Това, което те предприеха като отваряне, е всъщност отварянето на вратата и към диалог към намиране на консенсус и на решения на проблемите пред българската политическа система“, заяви президентът.

В коментар за възможността служебното правителство да остане и да продължи да работи като редовно президентът заяви, че „и предложенията, и утвърждаването на едно такова решение служебното правителство да премине като редовно зависят от българските народни представители“. „Зависят, разбира се, и от свободната воля на самите министри и най-вече от намирането, пак казвам, на консенсус, на обединяване около ясни принципи и ясни приоритети в името на бъдещето на България“ , каза президентът.

Запитан за освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на болница „Пирогов“, държавният глава припомни, че министрите в служебното правителство имат пълната свобода да определят кадровата политика в своите професионални области.“Аз съм делегирал пълно право на министрите да определят своята кадрова политика“, каза президентът. Но посочи, че едно от големите очаквания на обществото ни е най-сетне да се намери ефективен модел в здравеопазването: „Очевидно днешният модел не работи добре. Той води до прецеденти, до превръщането на здравеопазването в бизнес и до една неприемлива уродливост, вътре в системата“. Румен Радев заяви също така, че ако не започнат да се решават проблемите на младите лекари, свързани с възможностите за намиране на работа, специализация и квалификация и осигуряването на достойни социални условия и за работа, и за живот, здравеопазването в България няма да се промени. „Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар, ако изобщо си намери работа и място, и шеф на държавна болница да бъде 50 до 100 пъти“, подчерта още държавният глава.

По-късно президентът Румен Радев имаше срещи с интелектуалци и бизнесмени. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.