Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Приеха Национален план на България за готовност при пандемия

Приеха Национален план на България за готовност при пандемия

Приеха Национален план на България за готовност при пандемия. Националният план за готовност при пандемия има общ характер, за изготвянето му са използвани препоръките на Световната здравна организация. Това е един програмен документ, основополагащ, за справянето на държавата при определена пандемия.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов при представянето на плана на брифинг в Министерски съвет с участието на членовете на Националния оперативен щаб.

Този план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретни заболявания. Такива планове ще бъдат разработени, ако нашата държава се изправи и пред други пандемии, заяви още здравният министър.

Полезно е да има такъв план, защото той дава основните насоки как да прекъснем пандемичния процес и да намалим броя на заразените, да осигурим в кратък период ваксини и да осигурим нормалното функциониране на държавата, заяви от своя страна държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ключово значение има комуникацията с хората. Виждате какви са последствията, когато 30% твърдят, че няма такъв вирус. Ако не се имунизира над 60% от населението, ние не можем да го предпазим от опасния вирус, каза още доц. Кунчев.

Здравният министър съобщи, че до четвъртък МЗ ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-19.

Днес определихме председател на координационния съвет за ваксините това е проф. д-р Красимир Гигов.

Председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов определиха д-р Гигов като изключителен професионалист.

Проф. Красимир Гигов е с много голям опит в организацията на здравеопазването. Кадър на ВМА. Неговото име е признато в Алжир, където е организирал съвременната военно-медицинска служба на страната. Д-р Гигов има необходимия опит и размах на действия, той може да разчита безрезервно на ВМА, на нейните хора, знания, логистика, заяви още проф. Мутафчийски.

Спешната помощ в „Пирогов” е в пълна координация с БЧК, познаваме много добре проф. Гигов. Имаме хладилници, с които можем да подпомогнем съхраняването на ваксини, каза и проф. Балтов.

Здравният министър отново подчерта, че ваксините няма да бъдат наложени, те ще бъдат доброволни и абсолютно безплатни.

Ангажимент на координационния съвет и на правителството е всеки един гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи ваксина – такава, каквато пожелае, каза министърът.

До края на тази седмица ние ще оборудваме с хладилници, фризери, достатъчни, че да получим първата пратка от ваксината „Пфайзер”, съобщи той и уточни, че те ще бъдат разположени в два склада в София – в „Бул Био”, и в РЗИ-София. Другото място ще е в РЗИ-Бургас.

Четири хладилници ще бъдат доставени и те ще бъдат напълно достатъчни за първата доставка на ваксините, увери Костадин Ангелов и добави, че след това ще има хладилници във всяко едно РЗИ в страната.

Сумата, опусната за справяне с пандемията, до момента надхвърля 2 милиарда лева. 80 милиона лева на месец достигат парите за лекарите на първа линия, съобщи още Ангелов. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.