Home»ЗДРАВЕ»Приятелството пази мозъка от стареене

Приятелството пази мозъка от стареене

Приятелството и доброто отношение към хората съхранява мозъка млад. Това показва изследване на група учени от Северозападния университет на САЩ.

Те са проучили как работи паметта на пенсионерите, които имат много приятели и на по-малко общителните възрастни хора.

В експеримента са участвали 31 души на възраст от 80 до 96 години с отлични когнитивни способности и 19 техни връстници със средностатистически показатели на мозъчната дейност. Учените са помолили доброволците да запомнят и да назоват 15 показани им обекти.

Участниците в първата група са се справили много по-добре с поставената им задача. След това всички участници са помолени да попълнят анкета. Те са отговорили на въпроси за социалните им контакти, за отношението им към самия себе си и околния свят, за целите в живота.

Учените са открили закономерност: колкото повече приятели е имал изследвания и колкото по-сърдечно е било общуването му с тях, толкова по-добре се е справил с поставените задачи. Изследователите са отбелязали, че бистрият ум зависи от няколко фактора едновременно: здравословен начин на живот и хранене, ниво на социално взаимодействие с останалите хора и отношение към самия себе си.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.