Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Професионалните домоуправители решават по-лесно проблемите

Професионалните домоуправители решават по-лесно проблемите

Професионалните домоуправители решават по-лесно проблемите, които съществуват във входовете на жилищните блокове. Основните грижи са свързани с ремонт на течащи покриви и тръби, тъй като сградите са строени през 60–80-те години и вече инсталациите са амортизирани.
Цветелин Цонев, който е професионален домоуправител в Русе, споделя, че когато има ясна отчетност за парите на живущите, е много по-лесно да се събират нужните средства. Освен това, когато външен човек се грижи за битовите проблеми на входа, липсват междусъседски дрязги и изостряне на отношенията. Фирмата, в която е управител, поддържа над 130 входа в града.

Данните сочат, че събираемостта за дължими такси и сметки за общите части – ток, почистване и асансьор, достига 100%. „Направихме една проверка за себе си как вървят плащанията за последните 3 месеца и се оказа, че почти няма наш вход с просрочени задължения. Имаме и успешно разрешени казуси с хора, които не са плащали общи сметки в продължение на над 10 години“, казва Цонев.

Един от методите, който се използва, е предявяването на покани за доброволно плащане в рамките на 7 дни. Така например преди няколко месеца се наложило да бъдат изпратени наведнъж 22 покани за над 3300 лв. невнесени суми за общи части, асансьор, почистване или ремонти. Поотделно парите не са много, но тъй като се трупат с месеци и години, а никой не ги търси настоятелно, хората свикват да не плащат. След изпращането на поканите и след разговори с всеки един длъжник е намерено решение за всеки казус.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.