Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Пропастта между Мадрид и Барселона се увеличи

Пропастта между Мадрид и Барселона се увеличи

В деня след референдума в Каталуния изглежда пропастта между Мадрид и сепаратистките лидери на силната испанска провинция се задълбочава.

Забраненото от централната власт допитване се проведе и бе белязано от полицейско насилие и обявени 90% поддръжници на независимостта.

Особено след като 44 организации – включително основните каталунски синдикати и две независими асоциации – призоваха за ден на обща стачка и мобилизация във вторник в Каталуния.

Сепаратисткото правителство на Каталония потвърди в нощта срещу понеделник, че с „да“ за независимостта на испанския регион са гласували 90% от участвалите в референдума, който то се опита да организира. Участието е било, според изчисленията на изпълнителната власт в Каталуния, 42,3%. Говорителят на правителството Жорди Турул увери, че около 2,26 милиона души са участвали в гласуването в неделя и че от тях 2,02 милиона са гласували с „да“. Избирателите трябваше да отговорят на въпроса „Искате ли Каталуния да стане независима държава под формата на република?“. Референдумът обаче не успя да включи критерии, гарантиращи надеждността на резултатите като прозрачни избирателни списъци, независима избирателна комисия, тайно гласуване. Според Турул 176 000 души са гласували с „не“.

Референдумът – забранен от Конституционния съд – бе бойкотиран от всички партии, които се противопоставяха на сепаратистите. Според предварителните проучвания на социолозите Каталуния е разделена почти еднакво между поддръжниците на независимостта и тези на оставането в Испания. От друга страна близо 80% от гласоподавателите биха искали да се проведе референдум със разрешението на държавата, сочат същите сондажи.

Основателят на организацията „Уикилийкс” Джулиан Асанж твърди, че силите за сигурност в Испания са иззели около 700 хиляди бюлетини, вече пуснати в урните на допитването за независимост на Каталуния. „Около 700 хиляди бюлетина са иззети от испанските сили на реда и не са преброени”, се казва в съобщение, публикувано на страницата му в „Туитър”.

Според премиера на Испания Мариано Рахой референдум не е имало, а само постановка. Той заяви в неделя вечерта, че върховенството на закона се е намесило в Каталуния за да попречи на провеждането на референдум за независимост, забранен от съда. „Днес нямаше референдум за независимост в Каталуния. Върховенството на закона остава с цялата си сила“, заяви лидерът консерватор в телевизионно обръщение.

Силите за сигурност „изпълниха задължението си“ в Каталуния и „осъществиха поръчението на правосъдието“, което забрани референдума. „Би било по-лесно да се гледа отстрани“, добави Рахой. Допитването е „истинска атака срещу върховенството на закона (…) на което държавата реагира с твърдост и спокойствие“.

Медицинските власти в Каталуния съобщиха в неделя вечерта, че над 800 души са потърсили медицинска помощ заради полицейски действия. „Департамента по здравеопазване заявява, че 844 души са се обърнали за медицинска помощ в деня на референдума във връзка с действията на силите за сигурност на държавата“, посочва регионалното правителство в комюнике. От силите за сигурност са пострадали 33-ма, според министъра на вътрешните работи.

Каталунското правителство: Испания е срам за Европа

Каталунското правителство, което е за независимост, заяви, че днес Испания „е срам за Европа“ заради начина, по който се опита да смаже опита на Каталуния да проведе референдум за отцепване, предаде Асошиейтед прес. Правителственият говорител Жорди Турел каза, че действията на полицията са „пълна диващина, международен скандал“.

„Испанската държава се постави в много неизгодно положение в очите на света, като наруши правата на човека и ще трябва да отговаря за това пред международни съдилища“, заяви Турул, цитиран от ТАСС, пише БТА.

Въпреки действията на полицията по думите на говорителя „гласували са милиони“. Полицията е успяла да затвори 319 от около 2300 секции, каза Турул. Испанската агенция ЕФЕ съобщи, че днес в Каталуния по време на референдума са били задържани шестима души, заподозрени в оказване на съпротива и неподчинение на властта.

Кметицата на Барселона Ада Колау нарече испанския премиер Мариано Рахой „страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес той прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права“. “За мен е очевидно, че Мариано Рахой трябва да подаде оставка”, заяви Колау. Тя също така каза, че Европейският съюз трябва да заеме становище за това, което се случва в Каталуния.

Пучдемон: Каталунците извоюваха правото да имат независима държава

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви късно снощи премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.

„Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република“, заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от испанското правосъдие.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, продължи Пучдемон, цитиран от “Асошиейтед прес” и “Франс прес”. „Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи“, каза премиерът и призова ЕС да предприеме бързи действия.

Той добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания, напомня “Ройтерс”.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.