Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Протестиращите срещу втори лифт в Банско отново блокираха кръстовища в София

Протестиращите срещу втори лифт в Банско отново блокираха кръстовища в София

Протестиращите срещу втори лифт в Банско, строителството в Пирин и изсичането на горите, блокираха кръстовището на Попа в столицата за втора вечер , предаде БГНЕС.

Екоактивистите оспорват решението на правителството, което даде зелена светлина пред изграждането на втори кабинков лифт в ски зона Банско.

Участниците в протеста под надслов „Няма да дадем ПИРИН на мафията” носят плакати с надписи „Пирин не е баница”, „Борисоff!! Неноff!!Долу лапите от Пирин”, „Ако правителството служи на народа, то в Пирин няма да се строи, ако не – незабавна оставка”.

Участниците в протеста под надслов „Няма да дадем ПИРИН на мафията” носят плакати с надписи „Пирин не е баница”, „Борисоff!! Неноff!!Долу лапите от Пирин” и други.

Събралите се, предимно млади хора, носеха противогази на лицата си и скандират: „оставка”, „Пирин”. Те блокираха кръстовището на столичните булеварди „Васил Левски” и „Патриарх Евтимий”. Трамваите, движещи се по улица „Граф Игнатиев”, изчакваха протестиращите да се оттеглят на шествие до “Орлов мост”.

Протестиращите настояват за отхвърляне на решението на МС от 28 декември за промяна плана за управление на НП Пирин от 2004. Те искат oставката на министър Нено Димов – за цялостно творчество, системни лъжи на обществото и имитацията на обществено обсъждане на измененията в ПУ на НП Пирин.
Според протестиращите и организацията „За да остане природа в България” с решението си от четвъртък Министерски съвет е отворил за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин с няколко корекции в неговия план.

„Това е една първа стъпка в исканите от концесионера на парка 312 км ски писти и 113 км нови ски съоръжения! С тези промени ще бъдат и узаконени извършваните досега нарушения на територията на Националния парк. Това бе направено въпреки внесените над 1000 писмени становища в защита на парка от отделни граждани и неправителствени организации.

Така Министерски съвет вместо да се покаже като страж на върховенството на закона и да поиска разследване на нарушенията в Националния парк, стана част от корупцията, която царува в България! Прегази европейското и националното законодателство като прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природни местообитания”, заявяват от „За да остане природа в България”.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.