Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Проверка за сигурност: турското оръжие срещу несъгласните

Проверка за сигурност: турското оръжие срещу несъгласните

Преди да бъдат наети на работа в турските държавни предприятия кандидатите трябва да преминат така наречената „проверка за сигурност“. Ако човек не я премине, тогава не получава работата. Такива са все повече хора в Турция.

„Завършил си висше образование и си търсиш работа, но напразно. Вече дори не ти се иска да работиш по специалността – медицина“, споделя 26-годишен кюрд, полежал анонимност. През миналата година той е завършил университет и може да работи като лекар, но както много други граждани на Турция, той не може да си намери работно място, защото не е преминал проверката за сигурност.

Както става ясно от един от членовете на Декрета за извънредно положение, всички кандидати за държавна работа трябва да преминат подобна проверка. За мнозина това на практика означава забрана за работа в бюджетната сфера. И дори някои частни компании провеждат подобни проверки, макар че частниците сами могат да решават какво да правят при наемането на работа. Броят на хората, които не издържат проверката и все пак получават работа, е доста малък.

Да си кюрд и/или ляв в Турция е опасно

26-годишният лекар е научил за неуспешната проверка от официално писмо, което е получил през декември, докато е чакал да бъде нает на работа. “Не очаквах такъв изход. Не съм подведен под съдебна отговорност, не съм извършвал никакви нарушения. Освен това не членувам в никакви организации“, заяви кюрдът.

Той разказва, че приятелите, с които се е учил заедно и които, както и той, не могат да си намерят работа, или са кюрди по националност, или са с леви възгледи. Или и двете едновременно.
Мнозина от тези, които не са успели да си намерят работа, не са поискали да потърсят правата си по съдебен път, продължава разказа си младият човек. Но той самият е подал жалба през март. Съдът е поискал от полицията и специалните служби информация за резултатите от проверките. Какво е установено 26-годишният лекар така и не узнал, защото всичко е била „напълно засекретено“. Каква е причината за „провала на проверката“ също не става ясно.

Турция се стреми да „гарантира живота на държавата“

Министерството на здравеопазването на Турция също е предоставило обяснение в съда. От документа става ясно, че ведомството защитава действията на своето правителство. Целта на проверките за сигурност – в светлината на предателския опит за преврат от 15 юли 2016 г. е да се избегне хората, които имат връзки с терористични организации, представляващи опасност за нашата национална сигурност, да работят на държавна служба, а също така да се гарантира по-нататъшния живот на държавата“.

Сердар Атаман – адвокат на кюрдския лекар. „Не ни дават да видим резултатите от проверките за сигурност, заявявайки, че това е държавна тайна“, възмущава се той. Според него властите са взели решение, изхождайки от политическите възгледи на роднините на неговия клиент или на самия него, което не е незаконно. Например, отказът е аргументиран с това, че бащата е членувал в лявата Партия на труда, а самият лекар е участвал в демонстрация на прокюрдската Партия на демократичните народи, която е обвинена в тероризъм. „За съжаление, съдът прие тези доводи. Проверките за сигурност се провеждат самоволно, те нямат юридически фундамент“, заяви адвокатът.

Държавата създаде оруелски свят

Илкер Акджасой работи в профсъюза на работниците в образованието и науката. Той разказва, че резултатите от проверките за сигурност се съобщават устно. Но това е незаконно. На хората се отнема правото да работят.

“Не става дума за това, че някой носи наказание за определено нарушение. Просто казват: човек има връзки с терористични организации. Всичко се казва устно, няма никакви документи. Това демонстрира манталитетът на държавата, защото няма нито юридически основания за проверките, нито отчетност“, заяви Акджасой.

Служител на кадровия отдел на един от държавните университети, който също пожела анонимност, разказва, че проверките за сигурност се провеждат все по-често и в академичните кръгове. „Разследванията, които по-рано са продължавали до два месеца, сега отнемат 15-20 дни“, каза той. При това за него „проверките за сигурност“ еднозначно означават следене от тайните служби. „Никога не съм мислил, че държавата ще създаде такъв оруелски свят. Но ние виждаме, че тя притежава подробна информация за това, кой къде е бил“, заяви университетския служител.
Бурджу Каракаш, „Дойче Веле“/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.