Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Резовска река – възможен отговор за водните неволи на Истанбул

Резовска река – възможен отговор за водните неволи на Истанбул

Турските власти проучват варианти за разрешаване на проблема с недостига на вода в Истанбул. Градът е изправен пред критична ситуация в резултат на слабите валежи и горещото лято, а водните обеми на захранващите го язовири спаднаха до рекордно ниски нива.

Предложеното решение включва отклоняване на вода от Резовска (на турски Мутлу) към язовир Караджакьой по 90-километрово съоръжение, което ще бъде изградено до езерото Теркос край Черно море, съобщи в. „Хюриет“. Този проект има за цел да осигури 100 милиона кубически метра допълнителна питейна вода годишно за европейската част на Истанбул.

Истанбулската служба по водоснабдяване и канализация (ИСВК) е предприела активни мерки за справяне с потенциалния недостиг на вода в града и проучва алтернативни източници. Изготвеният доклад за проекта, в който се представя план как този неизползван досега водоизточник може да задоволи до голяма степен нуждите от вода на европейската част на мегаполиса, е бил представен на кмета на града Екрем Имамоглу.

По данни на ИСВК към 8 ноември нивото на запълненост на язовирите, които задоволяват нуждите на Истанбул, е достигнало критично ниво с общ процент от едва 16,83 на сто, писа в. „Сабах“. В осем от десетте язовира, захранващи с вода града, равнището е паднало под 4 процента. Най-бедствено е положението с язовирите, захранващи европейската част на мегаполиса, чиято общ наличен обем е от 5,9 процента вода или около 3 куб. м на глава от населението. Четири от язовирите – Ъстранджалар, Казандере, Пабучдере и Сазлъдере, са почти напълно пресушени с обем от едва около един процент (между 0,81 и 1,38 процента).

„Макар че две трети от населението на Истанбул живее в европейската част, само една трета от водните му ресурси са на разположение там“, отбеляза генералният директор на ИСВК Шафак Баша. По думите му европейската част на мегаполиса консумира приблизително 2 млн. куб. м вода дневно, като 1,4 млн. от това количество е осигурявано от река Мелен в азиатската част на Турция.

„През последните две години европейската страна преживява необичайно сух период, което води до значително ниски нива на водоемите“, добави Баша.

Разкривайки подробности за амбициозния план за подобряване на водоснабдяването на 16-милионен Истанбул, ръководителят на ИСВК заяви, че Резовска река крие неизползван потенциал.

„20 процента от нейния басейн е от българска страна, а 80 процента – от турска. Планът е да се добива вода в близост до морето и да се интегрира в Странджанската система“, поясни той.

Истанбул вече въведе някои ограничения, за да се справи с недостига, а кметът на града Имамоглу призова жителите към пестеливост.

През август местните власти временно спряха подаването на вода за напояване на градини и ландшафтни площи на 15 хиляди потребители поради критичната ситуация с водните ресурси в мегаполиса, за да не остави 16 милиона души без вода.

„Истанбул е изправен пред сериозна суша“, написа в пост в социалната мрежа „Екс“ градоначалникът на Истанбул. „Приканваме истанбулчани да ни подкрепят в тази битка и да прилагат сериозно мерките за пестене на вода“, добави той.

Призив към пестеливост отправиха и от ИСВК, чийто директор помоли жителите на европейската част да бъдат по-внимателни при използването на водата и да подкрепят усилията на службата в този труден период. Баша отбеляза, че през последната година районът на Истанбул е изправен пред опасността от интензивно засушаване – ситуация, която по думите му разкрива сериозността на настоящите климатични условия и възможните проблеми, които могат да възникнат.

В по-краткосрочен план надеждите са насочени към дъждовното време, което през последните дни властва в региона.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.