Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Рим и Анкара призоваха за постоянно примирие в Либия

Рим и Анкара призоваха за постоянно примирие в Либия

Ситуацията в Либия, Сирия и двустранните отношения между Италия и Турция обсъдиха на среща в Анкара турският президент Реджеп Ердоган и италианският премиер Джузепе Конте.

И двамата лидери призоваха за постоянно примирие в Либия. Те ще участват в международната конференцията в Берлин за политическо регулиране на конфликта в северноафриканската страна, която ще се проведе в неделя.

Турският държавен глава изрази надежда за скорошно подписване на дълготрайно примирие между воюващите страни в Либия. Реджеп Ердоган коментира, че продължават турските усилия за превръщане на примирието в Либия в трайно състояние.

Според Джузепе Конте прекратяването на огъня е обнадеждаващо, може да бъде сериозна възможност за начало на мирен процес и трябва да бъде трайно.

И Италия, и Турция подкрепят признатото от ООН Правителство на националното съгласие в Триполи с премиер Файез ал Сарадж. Италия е силно заинтересована от стабилност в Либия поради бежанския и мигрантски поток от Африка, който преминава през арабската страна и Средиземно море на път към Апенините.

Акцент в двустранните отношения двамата лидери поставиха върху икономическото сътрудничество и беше препотвърдена целта за достигане на 30 млрд. търговски оборот между двете страни. Понастоящем стокообменът между двете страни е на стойност малко под 20 млрд. долара.

Ердоган съобщи, че с Конте са постигнали съгласие за провеждане през тази година на съвместно заседание на правителствата на двете страни, каквото не се е провеждало от 2012 г. насам.

Турският лидер заяви, че е запознал италианския си колега с очакванията на Анкара по отношение членството ѝ в Европейския съюз. Джузепе Конте, който е юрист по образование, предложи помощ на Турция в сферата на правата на човека.

Срещата между италианския премиер и турския президент и водените от тях делегации продължи около час и половина. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.