Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Родственица на Ататюрк иска да стане депутат в Меджлиса

Родственица на Ататюрк иска да стане депутат в Меджлиса

Селин Сьогютлюгил, правнучка на чичото на Ататюрк, възнамерява да се кандидатира за депутат на изборите през 2019 г. За тази цел тя планира да се присъедини към новата политическа партия, която г-жа Мерал Акшенер се готви да обяви публично на 25 октомври, пише БТА.

В интервю за британския вестник „Таймс“ родственицата на основателя на светската турска република Мустафа Кемал Ататюрк критикува днешната политическа действителност в Турция и политиката на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на дискриминация към турските жени.
В интервюто се посочва, че „намерението й да влезе в турската политика е продиктувано от желанието й да се възродят принципите на Ататюрк, от които турските политици са се отдалечили, да се активизира присъствието на жените в политиката“.

„Таймс“ е озаглавил интервюто „Наследница на Ататюрк, която иска да продължи в парламента огъня, запален от него“. Пред британското издание Селин Сьогютлюгил заявява: „Народнорепубликанската партия (основната опозиционна партия в турския парламент – б.а) е основана от Ататюрк и остана вярна на неговите принципи, но не успя да ги реализира. Има отстъпление, поради което възнамерявам да се присъединя към новата партия на Мерал Акшенер и да се кандидатирам за депутат от тази партия. Турция, с нейното богато минало, е важна страна, младите хора са нейното голямо богатство. Ето защо искаме да живеем като свободни личности в една свободна и демократична Турция. Смятам, че именно Акшенер и новата партия, ще отговори на тези потребности, затова възнамерявам да се присъединя към нея“, казва Селин Сьогютлюгил.

В материала на британския вестник са поместени и данни за недостатъчното представяне на жените в турския парламент, както и някои изказвания на Ердоган във връзка с половото неравенство.

Четиридесет и седем годишната родственица на Ататюрк е майка на три деца, поетеса и интелектуалка, и живее в Лондон. Тя не е много известна като родственица на Ататюрк. В турски медии преди време бяха изнесени данни от родословното дърво, според което тя е дъщеря на Ойтун Сьогютлюгил, който е внук на чичото на Ататюрк – Кърмъзъ Хафъз Мехмет Ефенди (брат на бащата на Ататюрк Али Ръза). На снимките Селин прави впечатление с дълбоки сини очи, които приличат на тези на Ататюрк.

Селин Сьогютлюгил пред мавзолея на Ататюрк.

Новата формация на Мерал Акшенер набира подкрепа

Междувременно движението на Мерал Акшенер набира старт. След броени дни – на 25 октомври, 61-годишната Мерал Акшенер планира да обяви пред обществеността новата политическа партия, която ще оглави.

Вестник „Хюррийет“ съобщи, че събитието ще бъде в конгресния център „Назъм Хикмет“ в Анкара, където ще бъдат обявени основателите, централното ядро, името и логото на партията.

Близки до Акшенер източници твърдят, че новата политическа сила ще бъде опозиция на ПСР и на националистите на Девлет Бахчели. Мерал Акшенер и симпатизантите й получавали силна подкрепа както от електората на ПСР, така и на ПНД, главно в големите метрополии, където има недоволни от управляващата ПСР и съюзника й Партия на националистическото действие на Бахчели.

(ПСР изгуби гласове на референдума за конституционни промени в Истанбул, Анкара, Бурса, поради което президентът Ердоган сменя кметовете там).

Мерал Акшенер – първата жена министър на вътрешните работи в Турция, преди време бе отлъчена от лидера на националистите Девлет Бахчели и застана начело на опозиционното движение. Самата Акшенер обяви, че ще се кандидатира срещу Ердоган на президентските избори през 2019 г.

Според стратегията на Акшенер новата политическа сила се готви да се изяви първо на местните избори, които трябва да се произведат догодина. В политическите кулоари отсега се говори, че ще предложат за кандидат за кмет на Анкара Мансур Яваш, когото ще привлекат в партията. На последните местни избори Мансур Яваш бе кандидат на опозиционната Народнорепубликанска партия за кмет на Анкара и с много малка разлика изгуби от Мелих Гьокчек от ПСР.

Мелих Гьокчек изпадна в немилост, а президентът Ердоган поиска да си подаде оставката. “Гьокчек още се опъва и не подава оставка, както направи бившият кмет на Истанбул Кадир Топбаш, но няма да успее да си запази поста; по един или друг начин в близките няколко дни ще напусне кметския пост”, коментират източници от ПСР.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.