Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»„Рокерите на Ердоган“ протягат пипала и към Швейцария

„Рокерите на Ердоган“ протягат пипала и към Швейцария

Турско-националистическата групировка „Османци Германия“ („Osmanen Germania“) вече протяга пипала и към Швейцария, съобщава швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ), като посвещава на темата две обширни публикации.

Досега „Османците“ предизвикваха безпокойство основно в Германия, пише НЦЦ и припомня, че миналата година прокуратурата в Щутгарт повдигна обвинения срещу осем членове на групировката за различни тежки престъпления, включително опит за убийство, нанасяне на тежки телесни повреди, изнудване и принуда към проституция.

„Преторианците на Ердоган“

На много други места в Германия също се водят дела срещу членове на групировката. Според поверителен доклад на германската полиция, „Османците“ са забъркани във всички „стандартни дейности на организираната престъпност“.

Но те не са просто престъпна групировка. Има съмнения, че „Османците“ поддържат тесни връзки както с турските тайни служби, така и с правителството на президента Ердоган. В документ на вътрешното министерство на германската провинция Хесен, подготвен в отговор на парламентарно запитване, се казва следното: „Има улики за конспиративни срещи между представители на турските тайни служби MIT и високопоставени членове на групировката „Османци Германия“.“ А в цитирания по-горе поверителен доклад на германската полиция пише: „Групировката търси подкрепа от страна на турското правителство и се самопредлага като изпълнител на поръчки в Германия“.

Според сведения на германската полиция, т.нар. „Османци“ многократно са организирали акции за сплашване на живеещи в Германия противници на Ердоган. „Щутгартер Цайтунг“ дори нарича бандата „Преторианците на Ердоган“.

По следите на „Османците“

Именно заради засиления натиск от страна на германската полиция „Османците“ са започнали да изнасят някои от престъпните си дейности в Швейцария, твърдят добре информирани източници, цитирани от НЦЦ. Така например има сведения, че през последната година в Източна Швейцария са били „пренесени“ редица публични домове и барове, контролирани от групировката. Знае се също така, че „Османците“ набират нови членове главно в клубовете по бокс и бойни изкуства, както и в собствените си семейни и приятелски кръгове.

Швейцарските органи на реда са научили и за една среща, състояла се още през 2016 година: в един бар в Цюрих бившият шеф на „Османците“ Мехмет Багчи е разговарял с Метин Кюлюнк, който е не само член на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, но и близък довереник на Ердоган. Твърди се, че Кюлюнк е организирал и финансирал наказателни акции срещу живеещи в чужбина противници на турския президент.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.