Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»„Росатом“ е готов да реализира нови проекти с Турция, обяви високопоставен представител на „Аккую Нуклеар“

„Росатом“ е готов да реализира нови проекти с Турция, обяви високопоставен представител на „Аккую Нуклеар“

Корпорация „Росатом“ иска да реализира по най-добрия начин проекта за изграждане на АЕЦ „Аккую“ и планира нови проекти с Турция в областта на ядрената енергетика. Това съобщи Антон Дедусенко, заместник-председател на Съвета на директорите на компанията „Аккую Нуклеар“ (Akkuyu Nuclear), предават турски медии, цитирани от БТА.

Дедусенко говори на Международната среща на върха за атомни електроцентрали NPPES-2024 в Истанбул (2-3 юли 2024).

„Решени сме да реализираме проекта за изграждане на АЕЦ „Аккую“ по най-добрия възможен начин“, каза той, като добави, че според него осъществяването на проекта позволява на „Росатом“ да гледа напред, включително и към изграждането на нови атомни електроцентрали в Турция.

Дедусенко припомни, че министърът на енергетиката на Турция Алпарлсан Байрактар заяви наскоро, че в близко бъдеще турската страна ще вземе решение за партньорите по проектите за изграждане на втората АЕЦ в черноморския окръг Синоп и третата в Тракийския регион (в европейската част на страната).

Междувременно Юсуф Джейлан, ръководител на Дирекцията за ядрена енергия и международни проекти към министерството на енергетиката на Турция, който също участва в срещата в Истанбул, каза, че Турция планира да пусне в експлоатация атомната електроцентрала „Аккую“ в рамките на годината.

До 2028 г. очакваме да пуснем и четирите реактора на централата, посочи той.

Алпарлсан Байрактар заяви наскоро, че пускането в експлоатация на първия блок на АЕЦ „Аккую“ е планирано за 2025 г., но Турция се опитва да съкрати този срок. Сред възможните дати е и 29 октомври, когато се отбелязва националният празник на Турция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.