Home»ИКОНОМИКА»Ръстът на китайската икономика за 2018 г. е най-бавният от 28 години

Ръстът на китайската икономика за 2018 г. е най-бавният от 28 години

Китайската икономика е нараснала с 6,6% през 2018 г. като това е най-бавният й темп през последните 28 години, съобщава АФП.

За почти три десетилетия това е най-бавният растеж на икономиката на азиатската страна, а най-ниски темпове е отбелязала през последното тримесечие на годината.

Втората по големина в света икономика отбеляза ръст от 6,6% през миналата година и 6,4% през периода октомври-декември – в съответствие с прогнозата на анализаторите, по данни на Националното бюро за статистика (НБС).

Правителството бе определило цел на растеж за 2018 г. от около 6,5%.

Растежът през последните три месеца на годината от 6,4% съответства на ниското ниво, наблюдавано по време на световната финансова криза преди 10 години.

„Трите критични битки“ за предотвратяване и ликвидиране на финансови рискове, провеждане на целенасочена борба с бедността и контролиране на замърсяването са добро начало“, заяви комисарят на НБС Нинг Джиже според изготвения доклад.

Забавянето на растежа подтикна премиера Ли Къцян миналата седмица да обещае, че правителството няма да позволи на икономиката „да падне в пропастта“.

Отношенията с най-големия търговски партньор на Китай, САЩ се влошиха рязко миналата година, след като президентът Доналд Тръмп удари приблизително половината от китайския внос с нови тарифи в опит да получи търговски отстъпки.

В момента търговската война е в застой, след като президентът Си Цзинпин и Тръмп се съгласиха на тримесечно прекратяване на огъня, докато двете страни се опитват да съставят резолюция, по която водещите преговарящи ще се срещнат във Вашингтон в края на месеца.

Анализаторите твърдят, че противопоставянето между двете страни е разсеяло доверието – оставяйки фондовите пазари ощетени и юанът отслабен, но и приписват по-голямата част от неуспеха на правителствените политики в опитите за справяне с нарастващия дълг, финансовия риск и замърсяването.

Китай попадна под ударите на големи проекти като нови линии на метрото и магистрали и полага огромни усилия да задържи задлъжнялостта си от миналата година, като инвестициите в инфраструктура са се увеличили с едва 3,8% спрямо 19% през предходната година.

Износът на Китай за САЩ и света също се понижи през декември, засилвайки необходимостта легиони от местни потребители да стимулират икономиката.

„Масов пазар“

Миналата седмица Ли изтъкна „огромния пазар“ на Китай и обеща да стимулира потреблението, но данните показват, че напредъкът е труден.

Общият ръст на кредитите се е забавял всеки месец миналата година.

По-строгите кредити удариха потребителските разходи, като продажбите на автомобили спаднаха миналата година за първи път от повече от 20 години.

Ръстът на продажбите на дребно се е забавил до 9,0%, в сравнение с увеличението от 10,2% през предходната година. През декември продажбите са нараснали с 8,2%.

Производството в заводите и предприятията достигна 6,2% за годината, което е спад от 6,6% през 2017 година. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.