Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Румънски съд отказа да върне журналиста Кямил Демиркая в Турция

Румънски съд отказа да върне журналиста Кямил Демиркая в Турция

Румънският съд отказа екстрадицията на турския журналист Кямил Демиркая, който беше бивш генерален директор на „Заман“-България в периода 2003 г. – 2011 г. Решението е окончателно, писаха румънските медии.

Ето какво написа в профила си в Туитър Кямил Демиркая:

„В решението си относно отказа за моята екстрадиция съдията се базира на становището, че „членуването в една социална група не е престъпление“. Съдията постанови отказ относно връщането ми в Турция. Движението „Хизмет“ за пореден път беше признато като социална група от съда в Румъния, която е европейска държава.“

Искането от страна на Анкара за екстрадиране на турския журналист породи силни реакции сред румънското обществено мнение. Миналата седмица неправителствената организация „Declic“ стартира подписка срещу връщането на Кямил Демиркая в Турция, като отпечата обява на цяла страница в един от най-високо тиражните румънски вестници „Libertatea“ (Свобода).

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.