Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Русия и Турция постигнаха компромис по въпроси, свързани с Иран, Либия и Сирия

Русия и Турция постигнаха компромис по въпроси, свързани с Иран, Либия и Сирия

Със съвместна декларация завършиха разговорите между руския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Ердоган и водените от тях делегации в Истанбул. Двете страни са постигнали компромис по въпроси, свързани със ситуацията в Иран, Либия и Сирия.

Русия и Турция изразяват безпокойството си от нарастването на напрежението между Иран и Съединените щати и подчертават, че използването на сила ще доведе до нов цикъл на нестабилност и не допринася за решаване на сложните проблеми в региона. Анкара и Москва призовават всички страни за сдържаност.

Убийството на ген. Касем Сюлеймани е определено като действие, „подкопаващо стабилността и сигурността в региона“.

В съвместната си декларация страните отново акцентират върху нуждата от запазване на суверенитета, политическото единство и териториалната цялост на Сирия.

Русия и Турция изразяват решителността си за борба с тероризма във всичките му форми и изтъкват нуждата от установяване на спокойствие в провинция Идлиб.

Анкара и Москва подкрепят и териториалната цялост и политическото единство на Либия.

Според Русия и Турция траен мир може да бъде постигнат само чрез воден от либийци политически процес.

Конфликтът в арабската страна няма военно решение, се казва още в съвместното изявление.

Руската и турската политика подкрепят т. нар. „Берлински процес“ за постигане на мир в северноафриканската страна. Процесът беше наречен така заради германското предложение Берлин да домакинства на конференция за прекратяване на конфликта в Либия.

Русия и Турция призовават всички страни в конфликта да спрат въоръжените действия в 00.00 часа на 12 януари и да седнат на масата за преговорите.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.