Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Русия засилва военното си присъствие в Сирия

Русия засилва военното си присъствие в Сирия

Москва извършва военни доставки за Сирия с най-бързи темпове от октомври, когато САЩ изтеглиха част от войските си от тази страна. В Турция се смята, че това може да усложни срещата между Ердоган и Путин.

Русия бързо увеличава военното си присъствие в Сирия преди срещата в Москва между руския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, организирана на фона на рязко влошаване на ситуацията в сирийската провинция Идлиб. Това съобщи Ройтерс, като се позова на мониторинга на полетите и корабоплаването в Босфора.

Според данните, анализирани от агенцията, Русия започна рязко да увеличава морските си и въздушни доставки за Сирия на 28 февруари, ден след като 34 турски войници загинаха в резултат на въздушен удар в Идлиб. Тези темпове на увеличаване на военното присъствие на Руската федерация в Сирия са най-високи след октомври 2019 г., когато САЩ изтеглиха част от войските си от тази страна, а Москва побърза да запълни вакуума, отбелязва Ройтерс.

Според данните от мониторинга, от 28 февруари Русия изпрати пет кораба към Сирия в рамките на шест дни, докато обикновено само два руски кораба отиват в Сирия за седмица. Москва обяви изпращането на фрегатите „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Макаров“ в Сирия, но останалите три кораба заминаха за Сирия без предизвестие.

Един от тях е „Орск-2“, десантен кораб, способен да превозва 20 танка, 50 камиона или 45 бойни машини на пехотата и до 400 военнослужещи. Останалите два кораба, „Новочеркаск“ и „Цезар Куников“, са десантни кораби, способни да пренасят над 300 войници, танкове и други бронирани машини.

Турция отговори на тази стъпка, като засили патрулите покрай руските кораби в Босфора. Руските фрегати са ескортирани от три турски патрулни катера и хеликоптер, докато обикновено такива кораби са ескортирани само от един кораб на бреговата охрана.

От 28 февруари поне пет пътнически и товарни самолета на руското министерство на отбраната също пристигнаха в Сирия. Три от тях пристигнаха в Сирия за един ден. През предходните 18 дни бяха извършени още 12 военни полета до Сирия. Това е най-високата руска военновъздушна дейност в Сирия от октомври насам.

Ройтерс отбелязва, че публично достъпните данни за наблюдение предоставят само приблизителна представа за руските военни полети до Сирия, тъй като не всички такива полети могат да бъдат проследявани. Агенцията цитира информиран източник, който каза, че действията на Русия имат за цел да демонстрира сила пред Анкара в навечерието на срещата на върха между Ердоган на Путин.
Същият източник отбеляза, че Русия се е застраховала в случай, че срещата на върха завърши с неуспех и Турция ограничи достъпа на Русия до Босфора и въздушното си пространство. Действията на Русия за изграждане на военна сила в Сирия не останаха незабелязани в Турция. Представител на силовите структури в Анкара изрази мнение, че тези стъпки могат да подкопаят „положителната атмосфера” преди турско-руската среща на върха.

Източник: БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.