Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Руските туристи в Турция масово купуват лекарства

Руските туристи в Турция масово купуват лекарства

Руски туристи в съседна Турция щурмуват първо аптеки, а едва след това се наслаждават на ваканцията, установи проверка на турските медии. Причината е в значително по-ниските цени на лекарствата – сектор, който страда от наложените от Запада санкции срещу Русия.

Между 20 и 40 процента са поскъпнали лекарствата в Русия след началото на войната в Украйна, сочи руската статистическа служба „Росстат“, но по-големият проблем е дефицитът на определи медикаменти. Заради засиленото търсене от руските туристи около 5-звездните хотели на брега на Егейско и Средиземноморе бяха отворени редица нови аптеки, съобщава вестник „Хюррийет“.

В курортите Анталия и Мугла фармацевтите вече са се научили кои са турските еквиваленти на руските лекарства. Най-търсени са антидепресанти, болкоуспокояващи и лекарства за диабет.

Някои руснаци, които искат да направят ваканцията си по-евтина, прибягват до социалните медии. Там обявяват, че ще пътуват до Турция и търсят контакт с хора, нуждаещи се лекарства и се надяват по този начин да покрият разходите за почивката.

А руските медии съобщават, че митническите служби в Русия просто игнорират лекарствата в куфарите на завръщащите се руснаци.

Между януари и юли 2 милиона и 200 хиляди руснаци са посетили Турция. За сравнение миналата година техният брой за същия период е бил 1 милион и половина. А Анталия е най-любимото място на руснаците – само от 1-ви до 17 автуст там са били 524 хиляди руснаци. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.