Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»САЩ: ЕС да създаде армия в пълно съгласие с НАТО

САЩ: ЕС да създаде армия в пълно съгласие с НАТО

САЩ настояват за повече яснота в позицията на европейските страни относно плановете за създаване на собствена армия. Тя трябва да стане допълнение към НАТО, а не негова замяна. Това заяви пред европейски депутати постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сондлънд.

„Това е много чувствителен въпрос за нас. Ние редовно убеждаваме редовия американски избирател, защо САЩ, отчитайки всичките свои проблеми, трябва ежегодно да изпращат в Европа десетки милиарди долари за защитата на Европа от Русия и други неприятелски сили, макар че тези пари могат да бъдат похарчени за вътрешните нужди на САЩ“, каза дипломатът по време на изслушване в Комисията по международни отношения.

Според него, ситуацията се усложнява, защото Евросъюзът е решил, че може да се справя сам с помощта на собствените си въоръжени сили, което подкопава НАТО.

„По тази причина се надяваме, че, след като ЕС е решил да демонстрира определена степен на автономия и отбранителни възможности, това ще бъде направено в пълно съгласие с НАТО и в качеството на допълнение, а не на замяна на НАТО“, подчерта посланик Гордън Сондлънд.

Той посочи, че САЩ чуват от Европа „две напълно противоположни гледни точки“ по въпросите на отбраната: едните възнамеряват да се ограничат с разрешаването на малки конфликти или въпросите в Северна Африка, а другите говорят за създаването на разузнаване, армия, пълноценни въоръжени сили.

За САЩ е важна „по-голямата яснота от страна на ЕС като цяло, какво той възнамерява да прави със своите средства“, отчитайки, че Европа също финансира сериозно НАТО, резюмира американският посланик.

Създаването на общоевропейска армия

Френският президент Еманюел Макрон по-рано предложи да се създаде независима от САЩ „общоевропейска армия“, включително за осигуряването на кибербезопасността. Идеята беше подкрепена от германския канцлер Ангела Меркел. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини по-късно заяви, че ЕС не се занимава с изграждането на „европейска армия“, защото е политически, а не военен съюз.

Изказванията за „руската заплаха“ периодично се чуват от устата на западните политици, най-често от балтийските страни и Полша. Москва многократно е подчертавала, че никога няма да нападне която и да било държава от НАТО. Външният министър Сергей Лавров заяви, че в НАТО прекрасно знаят, че Русия няма планове да напада когото и да било, но това се използва като повод за разполагане на военна техника и батальони в близост до руската граница. РИА „Новости“/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.