Home»АНАЛИЗИ»САЩ отбелязаха 50 години от смъртта на убития борец за граждански права Мартин Лутър Кинг

САЩ отбелязаха 50 години от смъртта на убития борец за граждански права Мартин Лутър Кинг

САЩ почетоха паметта на бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг, убит преди 50 години в Мемфис, щата Тенеси от бял сегрегационист, предаде „Франс прес“.

На 4 април 1968 г. в 18.01 ч. местно време чернокожият пастор е смъртоносно ранен с куршум на балкона на мотел в Мемфис, където е отишъл да подкрепи стачкуващи боклукчии. Смъртта му на 39-годишна възраст предизвиква размирици в редица големи градове на САЩ.

Петдесет години по-късно в цялата страна е почетена паметта му: във Вашингтон се събра многолюдна тълпа около внушителния му мемориал по време на демонстрация срещу расизма.

В Мемфис около 10 000 души се събраха пред мотела „Лорейн“, който днес е музей. Камбаните на църквите в САЩ биха 39 удара в точния час, когато Кинг е улучен от фаталния куршум.

„Най-истинският начин да се почете баща ми е да се борим за създаване на по-справедлив, мирен и човечен свят. Нека декларациите да съвпаднат с целенасочени усилия за изкореняване на бедността, милитаризма и расизма“, написа в Туитър дъщерята на пастора Бърнис Кинг, която участва в церемониите в родния град на Мартин Лутър Кинг Атланта, в щата Джорджия.

Мартин Лутър Кинг символизираше „изцеляването, надеждата, той не умря напразно“, заяви известният борец за граждански права Джеси Джексън от балкона на мотела, където се е намирал заедно с Кинг през 1968 г.

„Макар и да бе несправедливо отнет от тази Земя, той ни остави в наследство справедливостта и мира“, написа в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е обвинен в поощряване на американската крайна десница с множеството си изказвания против имигрантите.

„Наследството на доктор Кинг е не само да го помним, а да вървим по стъпките му, за да преобразим страната си“, заяви в Мемфис сенаторът демократ Бърни Сандърс.

Преследваният от полицията по време на политическата си кариера борец за расова справедливост и ненасилие вече е честван с национален празник в САЩ около рождената му дата 15 януари – Денят на Мартин Лутър Кинг, който се отбелязва в третия понеделник на януари.

През 1955 г. Мартин Лутър Кинг оглавява движението за бойкот на сегрегационистките автобуси в Монтгомъри, щата Алабама, където е баптистки пастор. На 28 август произнася прочутата си реч „Имам една мечта“ пред около 250 000 демонстранти във Вашингтон по време на „похода за трудова заетост и свобода“.

Година по-късно той е удостоен с Нобеловата награда за мир за ненасилствената си съпротива за расовата сегрегация.

В края на живота си пастор Кинг категорично се противопоставя на Виетнамската война, навличайки си гнева на политиците.

Макар и сегрегационизмът да е премахнат в САЩ, расизмът, несправедливостите и полицейското насилие над чернокожи продължават да съществуват в американското общество, отбелязва АФП.

„Мисля, че той силно би се разочаровал да види къде сме днес, от света изобщо и от расовите отношения в частност“, каза Амилия Лофтън, участничка в церемониите във Вашингтон, където е преживяла размириците от 1968 г.

„Сякаш сме се върнали в миналото, в едно време, когато са се държали оскърбително с хората заради цвета на кожата им“, добави тя.

По Си Ен Ен синът на пастор Кинг, Мартин Лутър Кинг Трети обяви, че скоро заедно със семействата на Махатма Ганди и Нелсън Мандела ще бъде дадено начало на световна инициатива за насърчаване на ненасилието сред младите хора. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.