Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»САЩ отменят санкциите срещу Турция

САЩ отменят санкциите срещу Турция

Президентът на САЩ Доналд Тръмп държа реч в Белия дом, информира Спутник.

Както се очакваше, въпросът за настъплението на Турция в Сирия доминираше в речта.

Сред първите изявления на Тръмп е официалното му обявяване, че санкциите срещу Турция “ще бъдат отменени”, съобщава АФП. Президентът приветства успеха на примирие по границата със Сирия.

“Правителството на Турция информира моята администрация, че ще спре боевете и настъплението си в Сирия и ще направи примирието постоянно”, каза той в телевизионно обръщение от Белия дом.

“Ето защо, възложих на министъра на финансите да отмени всички санкции, наложени на 14 октомври в отговор на първоначалните офанзивни действия на Турция срещу кюрдите в североизточния граничен регион на Сирия”, добави той.

Президентът обаче отбеляза, че Белият дом ще възстанови санкциите, ако турските сили нарушат задълженията си.

Американският президент подчерта, че и Турция, и Сирия, трябва да гарантират, че „Даеш“ няма да възстанови позициите си на нито една територия.

Следващото не по-малко важно съобщение на президента е, че “малък брой” американски войски ще останат в петролната зона на Сирия“.

“Ние сме обезпечили добива на нефт и следователно малък брой американски войски ще останат в райони, където разполагат с нефт”, каза той.

Турската офанзива, стартирана на 9 октомври, приключи миналия четвъртък след споразумение на Вашингтон и Анкара за 120-часово примирие.

Външният министър на Турция, Мевлют Чавушоглу, заяви официално, че турската военна офанзива „Извор на мира“ в Сирия е прекратена.

В същото време Чавушоглу подчерта, че операцията не е приключила и армията е готова да даде отпор на кюрдите „в случай на необходимост“.

Турското министерство на отбраната добави, че не виждат необходимостта от нова операция в Сирия във връзка с постигането на споразумението с Русия.

“Споразумението от Сочи включва постановки, гарантиращи сигурността на турските граници и изтегляне на терористични елементи от ОНЗ на 30 километра от нашата граница”, се казва в изявлението.

Също от турското Министерство на отбраната заявиха, че няма да позволят създаването на терористичен коридор на юг от границите на страната. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.