Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»САЩ предупредиха своите граждани: Внимавайте когато пътувате до Турция

САЩ предупредиха своите граждани: Внимавайте когато пътувате до Турция

Държавният департамент на САЩ актуализира предупреждението си към своите граждани относно пътуването в Турция, като ги призова добре да обмислят пътуването си в тази страна с оглед на терористичните нападения и произволните арести. Също така се обръща внимание на факта, че рисковете по границите със Сирия и Ирак са се увеличили.

В изявлението на Държавния департамент на САЩ, публикувано на 16 януари 2019 г., се отбелязва, че рискът за пътуване в Турция е от трета степен, а край границите със Сирия и Ирак – от четвърта степен, която е най-висока. Предупреждава се да не се предприемат пътувания около сирийската и иракската граница, заради опасност от терористични атаки. Това съобщи на интернет страницата си турската редакция на „Гласът на Америка“.

В изявлението се изтъква, че плановете на терористичните групировки за атентати в Турция са в действие и евентуални нападения може да се случат без предварителни сигнали или предупреждения. Като мишена на възможни терористични атаки се посочват „туристически обекти, транспортни центрове, търговски центрове, сгради на местната власт, хотели, развлекателни клубове, ресторанти, храмове, културни и спортни центрове, центрове за обучение, летища и други обществени места“.

Ако критикувате правителството, може да ви арестуват

В предупреждението се отбелязва, че хиляди граждани, сред които и американски са задържани в Турция „ уж по обвинение в тероризъм“. Подчертава се, че такива обвинения имат политически характер.

Също така се предупреждава, че американските граждани може да се изправят със забрана за напускане на Турция и, че „участието в митинги или критикуването на правителството може да завърши с арест“, защото властта не одобрява подобни действия.

Подчертава се, че Америка може да има трудности при оказването на съдействие на своите граждани, които отиват в областите Батман, Бингьол, Битлис, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Мардин, Шанлъурфа, Шърнак, Тунджели и Ван, защото е забранено на американските граждани, работещи в Турция да посещават тези райони без разрешение от властите. Източник: „Гласът на Америка“

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.