Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»САЩ: Турция да спре сондажите си във водите на Гърция

САЩ: Турция да спре сондажите си във водите на Гърция

Съединените щати призоваха Турция да спре плановете си за провеждане на сеизмични изследвания в териториалните води на Гърция и да избегне стъпки, които ескалират напрежението в Източното Средиземноморие, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ пред РИА Новости, предаде БГНЕС.

“Съединените щати са наясно, че Турция има намерение да извършва изследвания в спорните води в Източното Средиземноморие”, заяви говорителят. “Призоваваме турските власти да спрат всякакви планове за операции и да избягват стъпки, които повишават напрежението в региона”, добави той.

Очаква се турският кораб „Орудж Рейс” да започне сеизмично проучване южно и източно от гръцкия остров Кастелоризо от 21 юли до 2 август.

Междувременно гръцките военни заявиха, че са наблюдавали засилена активност в южната военна база Аксаз в Турция – според съобщенията 15 кораба са напуснали съоръжението.

По-рано през деня гръцкото външно министерство изрази протест срещу действията на Турция в гръцките води, като се обърна към Европейския съюз, НАТО и ООН.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.