Home»АНАЛИЗИ»САЩ все още обмислят да наложат санкции на Турция

САЩ все още обмислят да наложат санкции на Турция

Администрацията на Доналд Тръмп все още планира да наложи санкции на Турция и да я извади от програмата си за обучение на пилоти на бойни самолети Ф-35, ако страната, която е член на НАТО, закупи от Русия ракетните системи С-400. Това обявиха официални американски лица, въпреки уверенията на президента на САЩ в противното.

След като американския държавен глава Доналд Тръмп се срещна през уикенда в Япония с турския президент Реджеп Ердоган, Анкара заяви, че ще бъде „пощадена“ от тежките американски санкции, след пристигането на първите пратки с руски отбранителни системи през следващите дни.
Тръмп изглеждаше благоразположен към Ердоган по време на разговорите и с доста голяма неохота не пожела публично да обяви налагането на санкции – въпреки че многократно репортери му задаваха този въпрос.

Американски правителствени източници обаче заявиха пред агенция Ройтерс, че поне за момента, Белият дом възнамерява да наложи санкции на Турция и да я изтегли от програмата си за изтребители Ф-35, ако страната приеме доставките на руски ракетни установки С-400, както се очаква.

„САЩ нееднократно и ясно са заявявали, че Турция ще бъде изправена пред изключително реални и негативни последствия, ако продължи с покупката на С-400. Анкара е заплашена и от прекратяване на участието си в програмата на Ф-35 и ще бъде подложена на санкции“, заяви говорителка на Държавния департамент.

В Пентагона, говорителят на военновъздушните сили подполковник Майк Андрюс заяви: “Нищо не се е променило.“

„Покупката от Турция на руски отбранителни системи и ракети С-400 е несъвместима с програмата на изтребителите Ф-35. Турция не може да има и двете системи“, подчерта Андрюс.

Ако САЩ извадят Турция от обучителната програма на пилотите на Ф-35, и наложат санкции на страната, членка на НАТО, това ще бъде един от най-значителните и тежки разриви в отношенията между двете държави в най-новата история.

Тръмп, който демонстрира доста близки отношения с Ердоган, все още може да се опита да промени курса, като потърси компромис и отложи санкциите. Подобен ход ще умилостиви Анкара, но ще ядоса някои от близките поддръжници на Тръмп в Конгреса. Той влезе в остри противоречия със своите съветници и за други решения, касаещи външната политика.

Тръмп обяви плановете си за изтеглянето на американските военни от Сирия миналия декември след друг разговор с Ердоган, въпреки силните възражения на американските военни съветници и съюзниците на Вашингтон. По-късно той леко промени решението си като позволи на част от американския контингент военнослужещи да остане в Сирия.

По време на разговорите на срещата на Г-20 в японския град Осака миналата седмица, Тръмп обвини своя предшественик – президента Барак Обама и администрацията му, за провала при преговорите за закупуването от Турция на американската алтернатива на руските С-400 – ракетните установки „Пейтриът“. Той заяви, че в случая Ердоган няма вина. „С него се отнесоха доста нечестно“, категоричен беше Тръмп.

Дори минимални американски санкции могат да предизвикат нов рязък спад в цената на турската лира. 30-процентното поевтиняване на валутата доведе икономиката на страната на ръба на рецесия миналата година, а лирата загуби нови 10-процента от стойността си от началото на тази година.

Но решението на Тръмп да не наложи или да забави санкциите ще бъде доста по-лесно за вземане от заплаха за изваждането на Турция от програмата за Ф-35, твърдят експерти. САЩ обявиха, че С-400 не са съвместими с натовската отбранителна система и могат да компрометират произведените от „Локхийд Мартин“ бойни изтребители със стелт технология Ф-35 – машини, за чието производство помага и Анкара, като произвежда ключови компоненти.

Републиканците и демократите в Конгреса се противопоставят открито на идеята да бъде позволено на Турция да се сдобие и с двете системи.

За да покаже сериозността на намеренията си Вашингтон вече започна процеса по отстраняване на Турция от програмата Ф-35. САЩ прекратиха обучението на турски пилоти в страната за летене с Ф-35 и отказват да приемат нови попълнения за тренировки.

Според експерти Тръмп може да се опита да промени политическия курс, като в последния момент договори сделка за американските ракетни системи „Пейтриът“ в опит да спаси отношенията си с Ердоган. „Това може да даде отсрочка от 180 дни за постигането на сделка за „Пейтриът“, докато бъде изпълнена поръчката за руските С-400 и Турция бъде извадена от консорциума за Ф-35“, твърдят експертите. „Крайният резултат ще бъде, в най-добрия случай за Турция – избягване на санкциите, гневен Конгрес и бъдеще без самолети за Анкара, за които тя вече е платила милиарди долари.“ БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.