Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Съдилища не признаха решението на Конституционния съд в Турция: журналистите остават в затвора!

Съдилища не признаха решението на Конституционния съд в Турция: журналистите остават в затвора!

Наказателни съдилища в Истанбул не признаха решението на Конституционния съд в Турция, който постанови Шахин Алпай и Мехмед Алтан да бъдат освободени от затвора, и решиха журналистите да останат зад решетките. Вчера членовете на конституционния съд разгледаха молбите на двамата журналисти и с мнозинство постановиха, че тяхното задържане в затвора е незаконно и това погазва техните сигурност, свобода на словото и медийна свобода, пишат турски медии.

Конституционния съд в Анкара – най-висшата юридическа инстанция в Турция – реши, че двамата трябва да бъдат освободени на основание, че правата им са били нарушени. Шестима от 11-те съдии в състава гласуваха в подкрепа на освобождаването им. Смята се, че за пръв път най-висшият турски съд взима такова решение след опита за преврат.

Това бе първа подобна стъпка от страна на турска правна инстанция по отношение на медийни работници, задържани в рамките на кампанията за репресии след опита за преврат. Глътката надежда бе осуетена само няколко часа след решението на Конституционния съд и отменена от по-ниска инстанция съдилища!

Арестуването на журналиста Шахин Алпай.

Управялващите в Турция реагираха мигновено на решението на Конституционния съд. Вицепремиерът и говорител на правителството Бекир Боздаг написа в Туитър, че Конституционния съд на страната, с взетото решение относно журналистите Шахин Алпай и проф. Мехмет Алтан, е прекрачил рамката на законовите си правомощия. Той определи случая, като лошо продължение на случая с бившият главен редактор на в. „Джумхурийет“ Джан Дюндар, който в момента е в изгнание извън Турция. Журналистът Джан Дюндар бе освободен след няколко месечен затвор с решение на Конституционния съд. Това привлече гнева на президента Реджеп Тайип Ердоган, който остро реагира и подчерта, че не признава и не уважава решението на Конституционния съд.

Защитниците на човешките права се надяваха, че освобождаването на Шахин Алпай и Мехмет Алтан ще помогне на десетките други журналисти, арестувани след опита за преврат на 15 юли 2016 г.

Алпай и Алтан бяха обвинени – по отделни дела – за връзки с духовника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че е ръководил опита за преврат. Гюлен отрича обвиненията и нееднократно предлага международна комисия да разследва пуча и обяви, че предварително би приел решението му.

Шахин Алпай и Мехмет Алтан имат много сериозен опит в различни медии. 73-годишеният Алпай е политолог, който през последното десетилетие водеше рубрика във вече затворения в. „Заман“. Мехмед Алтан, на 64 г., е писал книги за турската политика. Неговият брат Ахмет, романист и журналист за някои от водещите ежедневници в Турция, също е задържан по същия случай, но все още за него не е взето решение. Прокурорите през декември поискаха доживотна присъда както за братята, така и за виднaта 74-годишна коментаторка Назлъ Ълъджак.

Според сайта за защита свободата на пресата Р24, в турските затвори в момента се намират 151 журналисти, повечето от които бяха задържани по силата на извънредното положение, въведено след опита за преврат.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.