Home»АНАЛИЗИ»Ще наклони ли Турция везните в конфликта между Белград и Прищина в полза на Косово?

Ще наклони ли Турция везните в конфликта между Белград и Прищина в полза на Косово?

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи в неделя, че страната е купила от Турция дронове Bayraktar TB-2 (Байрактар Те Бе 2) и посочи, че в последните две години прищинските власти са умножили броя на войниците в косовските сили за сигурност с 80 процента и са удвоили бюджета им. Въпреки че Курти твърди, че дроновете са купени от Турция и целта на покупката е единствено сигурността на Косово, външният министър на Сърбия Милош Вучевич посочи, че Анкара е дарила не само безпилотните самолети, но и други силно смъртоносни средства за въоръжаването на косовските сили за сигурност. Той потвърди пред сръбската обществена телевизия РТС, че новият командир на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР от есента ще бъде турски генерал, а Турция повишава броя на войниците си в мисията.

Какво означава за Прищина засилването на турската военна сила в Косово, както и включването на новите дронове в арсенала на специалните сили и как това би могло да се отрази на отношенията с Белград?

Военният безпилотен апарат Bayraktar TB-2 може да се използва за разузнаване, но и за операции с управляеми ракети срещу наземни цели. Той може да прекара максимум 27 часа във въздуха и може да достигне височина до 6000 метра. Цената му варира между пет и шест милиона долара, посочва в. „Данас“. Миналата година сръбският президент Александър Вучич съобщи, че Сърбия „чака ред“ за купуването на такива дронове от Турция.

Министър Вучевич заяви, че сръбските информационни агенции разполагат с данни, че Турция е дарила пет самолета Bayraktar TB-2, както и бронирани коли, минохвъргачки, гранати, боеприпаси, както и други видове въоръжение.

„Това представлява за нас риск за сигурността и директно нарушаване на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и Военнотехническото споразумение. Това, което те наричат Косово, а ние област Косово и Метохия, няма право да се снабдява с такъв вид въоръжение“, заяви Вучевич.

Той допълни, че външното министерство на Сърбия е изразило недоволството си пред посолството на Турция в Белград, но Анкара настоява, че става въпрос за напълно законна покупка, а не за дарение.

Вучевич добави, че за първи път начело на мисията КейФОР ще застане командир от турски произход.

„Не искаме конфликт с Турция, не е в националния интерес на Сърбия. Турция е велика страна, сила и има значително политическо и икономическо влияние в региона на Балканите, на Западните Балкани и трябва да се стремим към възможно най-добри отношения с Турция, но имаме напълно различна гледна точка по въпроса за Косово“, отбеляза Вучевич.

Мандатът на командира на КейФОР трае една година. РТС посочва, че Турция има интерес да увеличава присъствието си в Косово и свидетелство за това е участието ѝ в мисията КейФОР – от 4511 войници, 780 са от Турция, докато 679 са от САЩ, според официални данни на НАТО. Очаква се, че тази есен броят на турските войници ще се повиши на 1000.

Според държавния секретар на сръбското министерство на отбраната Неманя Старович възможността за закупуване на дроновете е изключена, защото Косово не може да си позволи покупката на толкова скъпо оръжие. По думите му, Турция работи интензивно за въоръжението, обучението и оборудването на косовските сили за сигурност.

„Повишава се нивото на риск и заплаха, преди всичко към сръбското население, което живее в Косово и Метохия, но и срещу Република Сърбия в цялост“, подчерта Старович пред РТС.

КейФОР излезе с официално съобщение, с което напомни, че в съответствие с Резолюция 1244 въздушното пространство на Косово е под контрола на командира на мисията.

„Що се отнася до употребата на всички категории дронове и съответните ограничения, включително и Bayraktar TB-2 (Байрактар Те Бе 2), в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г., командирът на КейФОР има първостепенен контрол над въздушното пространство над Косово“, пише в съобщението.

Според Резолюцията функцията на косовските сили за сигурност се ограничава до операции на гражданска защита, като гасене на пожари, отстраняване на експлозивни средства, издирване и спасяване и отговор на изливане на опасни материали. Това на практика означава, че Косово няма право да използва по предназначение закупените дронове.

Старович съобщи, че тази седмица се очаква среща на сръбския президент с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„НАТО ръководи мисията КейФОР на територията на Косово и Метохия. Мисията КейФОР има ясната функция да проведе демилитаризация. Не само, че това не се случи, но сега говорим и за една милитаризация и парамилитаризация на Косово и Метохия. Във всеки случай е добре сега, ако е възможно, да се свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и да се разгледа всичко това, на което сме свидетели през последните 24 години и което ескалира в последните няколко месеца“, каза Старович.

Въпреки че Белград не може да докаже пред обществеността, че снабдяването на Косово с турски дронове е резултат на безплатно дарение, въоръжаването на Косово и увеличаването на броя турски войници в КейФОР явно повишават опасенията на Белград за сблъсък с неочакван силен враг – Турция. Опитите за диалог с Анкара очевидно са неуспешни засега, което още повече засилва страха, че везните в конфликта между Белград и Прищина ще натежат в полза на косовската страна.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.