Home»АНАЛИЗИ»Ще повлияе ли на отношенията САЩ-Турция отстраняването на Джон Болтън?

Ще повлияе ли на отношенията САЩ-Турция отстраняването на Джон Болтън?

След като американският президент Доналд Тръмп огласи решението си за освобождаването на съветника му по националната сигурност Джон Болтън от длъжност, на дневен ред идва въпросът за отношенията между Вашингтон и Анкара оттук нататък.

В последно време говорителят на турския президент Ибрахим Калън и Джон Болтън провеждаха телефонни разговори за отношенията между САЩ и Турция, както и относно регионалното развитие и създаването на зона за сигурност.

Следователно сред преимуществените теми, които ще стоят пред новия човек, който ще замени Болтън ще бъде изграждането на зона за сигурност със сътрудничеството на Анкара и Вашингтон, особено в северната част на Сирия.

Възможно ли е отношенията да родят положителен резултат?

Проф. д-р Ахмед Касъм Хан от Университет „Алтънбаш“ не смята, че освобождаването на Болтън от поста му ще има положителни последици за отношенията между САЩ и Турция.

В интервю за турската секция на Евронюз Хан казва: „Болтън не беше единственият човек в управленските среди в САЩ, който гледа негативно на Турция. Отношенията САЩ-Турция не се обуславят и само с инициативите и мнението на Тръмп и на администрацията. В системата на САЩ имат влияние и много други фактори.“

„Може да се каже, че Болтън обезпокояваше Турция с твърдия си тон. Този процес може да има положително влияние върху съвместното американско-турско сътрудничество. Оттук нататък Тръмп ще избере някой, който е в синхрон с него и който има сходна линия с неговата по отношение на Близкия Изток. Това няма да бъде човек, който като цяло изпитва безпокойство от политиката на САЩ спрямо Близкия Изток и който да трансформира основните причини в това отношение“, изтъква Ахмед Касъм Хан.

В САЩ започва предизборна надпревара

Според Хан след ноември в САЩ ще започне предизборната надпревара и Тръмп ще се концентрира върху по-убедителни изявления относно това какво е изпълнил през първия си мандат, или защо не е изпълнил определени обещания.

Изборите за президент в САЩ са планирани за 3 ноември 2020 г.

Очаква се другата седмица Тръмп да обяви кого ще назначи на мястото на Болтън. Предвижда се и среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп на Общото събрание на ООН, което ще се проведе между 22-25 септември в Ню Йорк, САЩ.

„Болтън имаше отношение на ястреб към Турция“

Според директора на германския Фонд „Маршал“ в Анкара Йозгюр Юнлюхисарджъклъ Болтън не е изиграл голяма роля за определяне на политиката на Тръмп спрямо Турция следователно, неговото освобождаване е далече от това да бъде фактор за смяна на играта в отношенията САЩ-Турция.

Пред турската секция на Евронюз Юнлюхисарджъклъ заяви: „По времето когато беше съветник по националната сигурност Болтън имаше отношение на ястреб спрямо Турция. Но това отношение не породи определящ ефект върху поведението на Тръмп. Единственото изключение бяха санкциите към Турция, заради кризата с пастор Андрю Брънсън през август 2018 г.“

„Дори когато Турция закупи руските С-400 за разлика от Болтън Тръмп нямаше много твърда позиция срещу Турция.“, изтъква Хан.

Според Али Чънар, специалист по външна политика във Вашингтон напрежението между президента Тръмп и Джон Болтън е продължавало от доста време и особено твърдата позиция на Болтън спрямо Иран, инициативата за вътрешна намеса във Венецуела, разминаването относно последната ситуация в Афганистан, са били част от разногласията между двамата.

„Конфликтът на интереси между Болтън и Турция се беше изострил“

„Контактите на Болтън с Турция се поддържаха чрез Ибрахим Калън и през две-три седмици те разговаряха. Но всички знаеха, че поначало отношението на Болтън спрямо Турция е негативно. Особено по въпросите, свързани с твърдото му отношение към Иран и заставането му на страната на Силите за народна защита (YPG) срещу Турция конфликтите на интереси се бяха изострили“, изтъква Чънар.

Висши представители от средите на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) и Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) от известно време насам се срещат с военни от Генералния щаб на Турция, за да обсъждат ключови въпроси, свързани с изграждането на зона за сигурност в североизточната част на Сирия.

Турската страна определи срок договорката със САЩ относно създаването на зона за сигурност да приключи до края на този месец. В редица свои изказвания Ердоган подчерта, че ако не бъдат изпълнени исканията на Турция за управлението на зоната за сигурност, ще бъде извършена операция в северната част на Сирия. Менекше Токай, Евронюз.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.