Home»АКТУАЛНО»Ще се търси начин хората да не сменят талоните на колите си, за да спестят от годишния данък за МПС-то

Ще се търси начин хората да не сменят талоните на колите си, за да спестят от годишния данък за МПС-то

Ако има вариант да бъде спестено на хората да сменят талоните на колите, в които не е отбелязан екостандарта, то това ще бъде направено, каза заместник министър-председателят Томислав Дончев на журналисти, след като днес откри 20-ата годишна конференция по електронно управление.

По-високата еко категория на автомобила може да намали годишния данък за неговия собственик.
Преди година и половина положихме много усилия да облекчим работа на КАТ, но за съжаление с променлив успех. Все още има управления на КАТ, където има опашки и струпвания на хора, което е абсолютно недопустимо, каза Дончев.

Системата за електронно връчване може да се превърне в универсален вход, ползван от държавните органи, банки и други организации. Там всеки може да ти прати нещо, и от процесуална гледна точка ще е равносилно на получено писмо срещу разписка, посочи Дончев.
Вицепремиерът изрази надежда колкото се може по-бързо да приключат процедурите в МВР за внедряването на новите документи за самоличност, които ще са с електронна идентификация. Дори и да се случи максимално бързо – в рамките на една година, то издаването на новите документи няма да стане изведнъж. Затова всякакви други решения, които предлагат електронната защита ще бъдат прилагани. Най-често това е електронния подпис, но има и други – като лицево или ирисиво разпознаване, които се прилагат в ЕС, каза вицепремиерът.

Персоналните идентификационни кодове, които НАП и НОИ издават, не са с достатъчна степен на сигурност и могат да се ползват само за справки, посочи Дончев. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.