Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Силно земетресение в Румъния, усетено е в София

Силно земетресение в Румъния, усетено е в София

Земетресение с магнитуд 5,8 е регистрирано тази нощ в 3:38 часа местно и българско време в румънския окръг Бузеу, сеизмична зона Вранча, съобщи Националният институт за физика на земята. Земетресението беше почувствано в София, предаде БГНЕС.

Трусът е на дълбочина 151 км. Той е почувстван и в Букурещ, в домовете се разлюляха полилеите, кухненските прибори и съдове в шкафовете зазвъняха и се разместиха. Няма данни за жертви и разрушения. Румънските медии съобщават за вторичен трус със сила 3,1.

По-рано както румънският институт, така и Европейският център за сеизмология съобщиха, че магнитудът е 5,7 с епицентър в окръг Ковасна на дълбочина 200 км. Земетресението е почувствано и в съседните държави – България, Молдова и Украйна.

Румъния е страна с повишена сеизмична активност. Земни трусове се регистрират постоянно. Най-силното земетресение през тази година беше усетено на 14 март отново в окръг Вранча на дълбочина 139 км. Неговата сила бе 4,6. За последните 27 години най-силните земетресения са били на 30 и 31 май 1990 г. – с магнитуд 6,9 и 6,4 съответно.

Преди две седмици в Румъния се проведоха 5 дневни национални учения „Земетресение-2018“. Тяхната цел беше да проверят готовността за реакция на държавната администрация на стихийните бедствия. В сценария ставаше дума за земетресение с магнитуд 7,5, което е последвано от вторичен трус с магнитуд 5,8.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.