Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Сирийски бойци са заминали от Турция за Либия

Сирийски бойци са заминали от Турция за Либия

Две хиляди сирийски бойци са изпратени от Турция да воюват в Либия, съобщиха сирийски източници от трите държави. Безпрецедентната стъпка може допълнително да усложни гражданската война в северноафриканската страна.

Разполагането на сирийци идва, след като Турция миналия месец се съгласи да окаже помощ на либийския премиер Файез ал Сарадж, който е подкрепян от ООН в кампанията от противника му Халифа Хафтар, съобщи БНР.

Анкара е помагала на сирийската опозиция в първите дни на боевете срещу режима на Башар Асад, въпреки че първоначалното обединение Сирийска свободна армия отслабна и се разцепи от вътрешни борби и инфилтрирането на ислямистки елементи в бунтовническите редици. Сега Турция използва бунтовници като прокси срещу кюрдските сили на фона на обвинения за погазване на правата на човека.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.