Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Ситуацията в сринатия от земетресенията град Нурдагъ остава изключително критична

Ситуацията в сринатия от земетресенията град Нурдагъ остава изключително критична

Ситуацията в сринатия от земетресенията град Нурдагъ, окръг Газиантеп, остава изключително критична.

Няма нито една сграда, в която може да се пребивава, каза за БТА Мустафа, журналист от турската новинарска агенция Ихляс.

Всички оцелели жители прекараха поредна нощ навън, част от тях в палатки, други в колите си, трети буквално под небето, завити с одеяло, или без нищо, с което да се завият. Температурите през нощта падат до минус осем градуса. Хората си палят огън, а доброволчески екипи им докарват дърва.

Продължават спасителните работи на екипите, които издирват затрупани под отломките хора. Не е ясен броят на загиналите, постоянно се съобщава за нови жертви. Моргите в града са препълнени, каза още Мустафа. Болниците в града също са препълнени с ранени хора.

Мустафа споделя пред БТА, че е пристигнал от Газиантеп при семейството на брат си, което е имало къща в Нурдагъ. Къщата на семейството е срината, те от няколко дни спят в колите си, казват, че имат храна и вода, раздавана от доброволци. Най-големият им проблем обаче е липсата на нормално убежище.

Десетки хиляди семейства в града остават навън на минусови температури. В града се вижда, че от повечето турски окръзи пристигат хуманитарни помощи. През цялото време в града се чува вой на сирени на линейки, които обаче в последните два дни в повечето случаи превозват тленни останки на загинали хора. Има и много катафалки, тежка техника работи на различни локации в населеното място. Над срутения град постоянно прелитат хеликоптери. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.