Home»СПОРТ»Скромни успехи, но императорско заплащане за Фатих Терим

Скромни успехи, но императорско заплащане за Фатих Терим

Легендарният Фатих Терим вече не е треньор на националния отбор на Турция, след като бе уволнен от местната футболна федерация в края на юли. Причина за това е сбиване в курорт в западната част на страна. 63-годишният Терим, наричан Императора в родината си, бе заснет как се бие със собственик на ресторант заедно със своите зетьове, вследствие на което петима души са приети в болница. Кадрите бяха разпространени в медиите.От местната федерация потвърдиха, че именно сбиването е причина за раздялата с Фатих Терим, смятан за най-успешния турски футболен треньор за всички времена.
Императора пое националния отбор на Турция за трети път в кариерата си през 2013 година, след като преди това беше водил тима в периодите 1993–96 и 2005–09. Той успя да класира тима на Евро 1996, Евро 2008 и Евро 2016.
Терим е бил начело на националния отбор на Турция в 135 мача, като в тях тимът е постигнал 69 победи, 34
равенства и 32 загуби.
Спортните му успехи по време на третия му престой начело на турския национален отбор бяха спорни и той
често биваше критикуван от медиите. Въпреки проблемите в отбора умело успяваше да тушира недоволството към себе си – от футболисти, фенове и ръководство.
По-значителен спортен успех освен класиране на тима на Евро 2016 Терим не постигна през третия си престой начело на Турция. Но във финансово отношение „успехите“ му прилягат кaто на истински император. За неустойка в договора, който бе до 2018 г., Фатих Терим ще получи компенсация от 3,5 млн. евро.
Така Императора ще получи общо, за целия 5-годишен период на договора си, 18,5 млн. евро, като заплата. Това го нарежда сред най-скъпоплатените треньори в Европа.
Освен това като обезщетение Терим ще получава и в следващите 15 месеца до края на договорения период по 291 хиляди евро. Цялата сума за обезщетението възлиза на 4 млн. 365 хиляди евро. Но условие за това е да не си намери работа като треньор или спортен директор в друг отбор.
Тази клауза за обезщетение на Фатих Терим стигна и до турския парламент, а в медиите се представят различни твърдения и коментари по темата.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.