Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»След БСП и ВОЛЯ напуска парламента

След БСП и ВОЛЯ напуска парламента

Парламентарната група на „ВОЛЯ – Българските родолюбци“ напуска Народното събрание.

Изненадващата новина съобщи на брифинг в парламента лидерът на партията Веселин Марешки, предаде БГНЕС. Решението е взето днес, след съвещание на ръководството на партията и парламентарната група.

„За да няма фалшиви новини и спекулации, исках лично да го съобщя. Причините към момента не мога да ги съобщя, защото продължават разговорите. Те не са лесни, повярвайте!“, каза Марешки. Той призова решението на партията му да бъде приемано като част от последователната ѝ политика за „свалянето на маските на фалшивите политици“. Подробности се очаква от ВОЛЯ да съобщят през следващите дни.

ВОЛЯ става втората парламентарна група, която няма да участва в пленарните заседания, след като от няколко седмици от зала отсъстват депутатите от „БСП за България“. Очаква се парламентът да има сериозни проблеми с кворума, защото депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ формират крехко мнозинство от 122 народни представители, а ДПС традиционно не се регистрира в началото на пленарните заседания.

Първи коментар за напускането на „Воля” направи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Не смятам, че има парламентарна криза. Парламентът работи“, убеден е той и обяви, че на този етап не е запознат с мотивите на партия ВОЛЯ за взетото решение. „Всяка една от парламентарните групи има възможност да си определя ходовете“, смята Цветанов.

Според него парламентът ще продължи да работи при стриктна дисциплина от страна на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които имат мнозинство от 122 народни представители. За пример Цветанов посочи Холандия, където кворумът и мнозинството се осигуряват само от един глас. Цветанов е категоричен – въпреки политическата ситуация в страната ни, няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори или за вот 2 в 1 през тази година. „Страната е стабилна, а парламентът върши своята работа. Най-важното, което ни предстои е да направим добри резултати на европейските избори, както и да се подготвим по-сериозно за местните избори“, обясни Цветанов.

За кворума не съм особено притеснен, заяви депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов коментира решението на депутатите от ВОЛЯ да напуснат парламента и да не участват в пленарните заседания, мотивите за което все още са неясни. Партията на Марешки става втората политически сила, след БСП, която няма да влиза в пленарна зала.

„Дълг на всеки народен представител е да ходи на работа“, категоричен е Валери Симеонов.

Според него страната ни не е изправена пред опасността от парламентарна криза. „На мен ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП. Приемат се законите с добро темпо. Парламентът работи“, смята лидерът на НФСБ.

Той припомни, че патриотите вече внесоха предложение за по-строги финансови санкции за онези народни представители, които отсъстват от работа. Според сега действащия правилник, дори и депутат да не дойде в парламента цял месец, получава една трета от трудовото си възнаграждение, както и част от парите си за представителни разходи. „Ще настояваме да се разгледа, защото хората очакват да видят справедливост“, допълни още Симеонов. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.