Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»След двегодишно прекъсване възобновиха влакът София-Истанбул, ето какви са цените

След двегодишно прекъсване възобновиха влакът София-Истанбул, ето какви са цените

Тази сутрин в Истанбул пристигна с първите пътници от София международният влак Истанбул-София-Истанбул (Istanbul-Sofya Expresi), чието движение бе възобновено след двегодишно прекъсване заради пандемията от Ковид-19, пише БТА.

“Експресът Истанбул-София е важна връзка в системата на турските държавни железници като врата на Турция към Европа в жп превози”, заяви генералният мениджър на компанията Хасан Пезюк.

По думите му през изминалите две години пандемията е причинила големи загуби на всички видове транспорт, както и големи трудности за пътуванията на хората. Още през миналото лято са започнали преговорите с ръководството на БДЖ за възобновяването на движението на експреса по линията Истанбул-София, каза той.

“След две години възстановихме движението на експреса, което се очакваше с нетърпение. Жп линията Истанбул-София е с голям потенциал, преди пандемията между 2017-2020 г. бяха превозени 65 хиляди пътници. Очакваме, че за кратко време ще достигнем и надминем този брой. Пътниците и от турска, и от българска страна, а също и чужденците ще имат възможност да пътуват комфортно до България и Европа с експреса, който разполага и със спални вагони. Нашите влакове ще допринесат за активизиране на търговския живот на нашите градове в региона, ще подобрят туристическия им потенциал”, отбеляза още турският мениджър.

Според официалното разписание на Турските държавни железници (TCDD) международният влак Истанбул-София-Истанбул се движи всеки ден – тръгва от истанбулската гара Халкалъ в 21.40 часа и пристига в София в 9.35 часа. По обратния маршрут той потегля в 18.30 от София и пристига в 5.30 в Истанбул.

Композицията включва вагони със спални купета, кушет вагони и вагони за седящи. От 2 юни се предвижда да бъде включен и вагон за директно пътуване мeждy Бyĸypeщ и Иcтaнбyл.
Паспортната проверка на пътниците от турска страна се извършва на ГКПП Капъкуле, където всички пътници слизат от влака и багажите се проверяват на рентгенова апаратура, а на българския пункт на границата пътническата проверка се извършва във влака.

Цената на един билет от Истанбул е 19 евро, а за ĸyшeт вагоните и спалните вагони се доплаща, съответно 10 евро за кушетка с 4 места или 15 евро за спалня с 2 легла.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.