Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Смъртността по пътищата в България е сред най-високите в ЕС

Смъртността по пътищата в България е сред най-високите в ЕС

В Румъния и България се отчита най-високата смъртност на пътя в ЕС за миналата година – съответно 96 на един милион и 89 на милион души население. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия, предаде БТА.

Средно в ЕС на един милион граждани по пътищата загиват 51 души, сочат данните. За нашата страна се отчита намаление на смъртността по пътищата с 19 на сто от 2010 до 2019 г., при средно 23 на сто в ЕС.

От 2010 до 2018 г. в нашата страна се наблюдава трайно понижение на загиналите по пътищата – от 105 на милион в началото, до 87 на милион преди две години. Увеличение с три на сто се отчита от 2018 до 2019 година.

Най-рядко по пътищата в ЕС миналата година са загивали хора в Швеция (22 на милион население) и Ирландия (29 на милион население). За последните десетина година най-голямо подобрение в пътната безопасност се наблюдава в Гърция, Испания, Португалия, Ирландия, Литва, Латвия и Естония и Хърватия – с 30-40 на сто.

Миналата година по европейските пътища живота си са загубили близо 7000 души, а 120 000 са били тежко ранени. Според ЕК пътната безопасност е свързана с икономически загуби за 280 милиарда евро или два процента от брутния вътрешен продукт на ЕС.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.