Home»АКТУАЛНО»Соколите вдъхновяват срещу дронове в забранени зони

Соколите вдъхновяват срещу дронове в забранени зони

Соколът скитник използва същите стратегии за атака на плячката си в полет каквито се използват при управляемите ракети. Това дава идея за изработване на мини дронове, способни да унищожават дронове, летящи в забранени зони като летища или райони над затвори.

За това изследване, публикувано от американската академия на науките (PNAS), учени от Оксфордския университет във Великобритания са използвали миниатюрни GPS приемници и камери. Те са успели да проследят всички маневри на соколите, за да уловят плячката си. Учените, след това, са използвали получените данни в математическа симулация, с която са разкрили системата за проследяване, използвана от птиците, за да засекат плячката си.

„Соколите са ловки и бързи летящи хищници и камерите и GPS устройствата са позволили да се покаже как тези птици засичат и проследяват движещи се цели, които се опитват да ги избегнат“, обяснява проф. Греъм Тейлър от факултета по зоология в Оксфордския университет. Изследването му в началния си етап е било финансирано от американските ВВС.

„Забележителното е, че соколите се държат по същия начин, по който и повечето управляеми ракети“, казва ученият.

Следващият етап е да се приложат резултатите от това изследване за създаването на нов тип дронове, които да са способни да засекат други дронове, които летят незаконно в близост до летища, затвори и други забранени за полети зони. АФП

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.