Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Спасителните операции в Гърция продължава, правителството отпуска 20 млн. евро помощ

Спасителните операции в Гърция продължава, правителството отпуска 20 млн. евро помощ

Пожарникарите продължават днес издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в района на гръцките курорти Мати и Рафина, съобщи „Франс прес“, цитиран от БТА.

Районът бе опустошен от пожари, които отнеха живота на 74 души. По последни официални данни пострадалите са 187.

Определено като „национална трагедия“ от медиите в страната, бедствието сполетя района, намиращ се източно от Атина, в понеделник следобед. Заради ветрове със скорост 100 км/ч огънят бързо се разпространи и обхвана Мати, изгаряйки стотици жилищни сгради.

Жители и туристи побягнаха панически към близкия плаж, където някои от тях трябваше да останат над един час във водата, за да се спасят.

Около 100 пожарникари, подпомогнати от полицията и десетки доброволци, търсиха през целия вчерашен ден евентуални жертви в пострадалата зона.

До момента няма оповестени данни колко хора са в неизвестност. От общо 187 хоспитализирани, 82 души останаха вчера вечерта в болница, от които 10 са в сериозно състояние. Сред тях има и 11 деца, които са без опасност за живота.

Поне 6 души са се удавили. Около 715 са били евакуирани с военни и частни плавателни съдове до пристанището в Рафина.

Премиерът Алексис Ципрас обяви тридневен национален траур.

Гръцкото правителство отпуска 20 милиона евро помощ

Гръцкото правителство обяви снощи серия от незабавни мерки в помощ на пострадалите от опустошителните пожари в областта Атика, съобщава АНА-МПА.

Правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос заяви, че на среща, председателствана от премиера Алексис Ципрас, е била направена оценка на ситуацията и на непосредствените стъпки, които ще бъдат предприети.

Той уточни, че министерството на финансите ще преведе 20 милиона евро по специална сметка на министерството на вътрешните работи, които ще бъдат предназначени за спешните нужди на засегнатите от пожарите градове.

Ще бъде открита и дарителска сметка за жертвите на пожарите, където ще се събират средства както от държавата, така и от частния сектор. Парите ще бъдат използвани за възстановяване на щетите. Участието на държавата ще бъде решено в близките дни.

Решено бе също патрулни екипи, състоящи се от полицаи, пожарникари и войници, да наблюдават засегнатите от пожарите райони.

Дзанакопулос добави, че основните мерки, насочени към семействата на жертвите и компенсиране на щетите, ще бъдат обявени в близките дни.

Най-малко 74 души са загинали, а 187 са ранени при избухналите в понеделник горски пожари недалеч от Атина. Пожарникарите продължават и днес издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в района на гръцките курорти Мати и Рафина.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.