Home»АКТУАЛНО»Стартира седмицата на Нобеловите награди – трима са отличени за медицина

Стартира седмицата на Нобеловите награди – трима са отличени за медицина

Трима учени са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина и физиология. Това са Джефри С. Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл У. Йънг за откриването на молекулярен механизъм, който контролира циркадния ритъм.

Според съобщението на Нобеловия комитет работата на тримата „обяснява как растенията, животните и хората адаптират своя биологически ритъм, така че да се синхронизира с промените на Земята“.

Циркаден ритъм се нарича биологичният часовник, който ни помага да настроим физиологията си за промените на околната среда при смяна на деня и нощта. „Животът на Земята е адаптиран спрямо въртенето на нашата планета. В продължение на много години ние знаехме, че живите организми, включително хората, имат вътрешен, биологичен часовник, който им помага да предвиждат и да се нагаждат спрямо постоянния ритъм на денонощието“, посочват още от комитета.

Но как в действителност работи този часовник?

Използвайки плодни мушици, тримата учени са успели да изолират ген, който контролира нормалния биологичен ритъм. Те са установили, че този ген изгражда протеин, който се произвежда в клетката през нощта и намалява количеството си през деня. В последствие те са идентифицирали и друг компонент на протеина, поясняващ механизма, който ръководи биологичният часовник на клетката.

Вътрешният ни часовник регулира някои съществено важни функции на тялото и мозъка ни като поведението, нивата на хормони, съня, телесната температура и метаболизма. Също така здравето на човека се повлиява, когато има несъответствие между околната среда и вътрешния ни биологичен часовник и това може да доведе до повишен риск от редица болести. През 70-те години екип от учени си задава въпроса дали е възможно да се установят гените, които контролират биологичния часовник на плодните мушици. Те са открили, че мутации в неизвестен ген пречат на циркадния ритъм на насекомите.

Как обаче този ген, наречен period, влияе на вътрешния ни часовник?

Тазгодишните нобелови лауреати са се опитали да разгадаят именно начина, по който часовникът работи. През 1984 г. Джефри Хол и Майкъл Росбаш, работейки съвместно с университета „Брандис“ в Бостън и Майкъл Йънг от университета „Рокфелер“ в Ню Йорк, успяват да изолират гена period. След това Хол и Росбаш откриват протеина PER, произвеждан от гена, чийто нива се променят в зависимост на времето от денонощието.

Нобеловата седмица започна днес с обявяването на наградата в областта на физиологията и медицината. Лауреатите по физика и химия ще станат известни във вторник и сряда. Тази година носителите на отличието в категорията за литература пък ще бъдат обявени в четвъртък, нарушавайки традицията те да бъдат съобщени последни. В петък в Осло ще бъде посочен носителят на наградата за мир. Новият притежател на наградата в памет на Алфред Нобел за икономика ще бъде обявен на 9 октомври в Стокхолм.

Отличието е учредено от централната банка на Швеция. През тази година беше увеличено паричното възнаграждение на Нобеловата награда до 9 милиона шведски крони или над 1,1 милиона долара. През 2011 година тя бе съкратена от 20 до 8 милиона заради неблагоприятната икономическа обстановка. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.