Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Столтенберг: Много скоро ще подпишем протокола за членството на Македония в НАТО

Столтенберг: Много скоро ще подпишем протокола за членството на Македония в НАТО

„Протоколът за присъединяването на Македония към НАТО ще бъде подписан в най-близко време“. Това каза генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг.

„Ние ще подпишем протокола за присъединяване към НАТО и това нещо може да направим много бързо. За самата ратификация ще бъде необходимо малко повече време. Всичко зависи от парламентите на 29-те държави-членки“, подчерта Столтенберг пред „Политико“.

Според него още тази седмица посланиците на страните от НАТО може да подпишат самия протокол. Някои държави, като Словения например, вече получиха зелена светлина от властите си за подписването му. Това съобщи самият словенски посланик Йелко Кацин.

„След като подпишем протокола, Скопие ще седне на масата“, каза още генералният секеретар на пакта. Това означава, че Македония ще участва като държава-наблюдател в ключовите срещи на алианса.

Пълноправен член ще бъде след като всички 29 държави ратифицират протокола. Македонският флаг се очаква да се развее пред централата на НАТО в Брюксел най-късно в началото на следващата година. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.