Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Столтенберг: Поставете ценностите над печалбите

Столтенберг: Поставете ценностите над печалбите

„Защитата на нашите ценности е по-важна от печалбата“, заяви Йенс Столтенберг пред Световния икономически форум в Давос.

Йенс Столтенберг заяви, че войната в Украйна е показала „как икономическите отношения с авторитарни режими могат да създадат уязвимост“.

В речта си пред Световния икономически форум в Давос той открои по-специално търговията с Русия и Китай.

Столтенберг обърна особено внимание на въпроси като доминиращото положение на Русия по отношение на доставките на газ за Европа, както и офертите на китайски компании за управление на 5G мрежи.

„Международната търговия несъмнено е донесла голям просперитет, но трябва да признаем, че икономическите ни избори имат последици за нашата сигурност“, заяви бившият норвежки министър-председател пред хората, събрали се на събитието.

„Свободата е по-важна от свободната търговия. Защитата на нашите ценности е по-важна от печалбата“.

Той заяви, че фактът, че европейските държави могат да купуват от Москва толкова газ, колкото искат, е „погрешен“ и „опасен“.

„Той предоставя на Русия инструмент за сплашване и използване срещу нас и това беше ясно демонстрирано сега, за съжаление“, каза ръководителят на НАТО. БГНЕС, Би Би Си

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.