Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Страните от ЕС отказват да финансират сделката с Турция за мигрантите

Страните от ЕС отказват да финансират сделката с Турция за мигрантите

Редица страни от Европейския съюз отказват да участват в по-нататъшното финансиране на сделката за мигрантите с Турция. Това съобщи „Дер Шпигел“, позовавайки се на собствени източници в Брюксел.

Една трета от първия транш в размер на 3 милиарда евро, предоставен на Турция, беше платен от бюджета на ЕС, а останалите две трети от страните-членки. Делът на всяка страна беше определен съобразно нейния БВП. Германия плати най-голямата сметка – 500 милиона евро.

В писмо до Еврокомисията Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия настояха останалите 3 милиарда евро да бъдат платени от бюджета на ЕС, съобщава изданието. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е против това.

Представителят на германското правителство на закрито заседание на ЕК през юни 2017 г. е настоял ЕС да отпусне втория транш само, след като Анкара осъществи всички проекти, които са договорени с нея за мигрантите. Евросредствата трябва да се използват за строителството на училища и болници в Турция. Но от 26 съгласувани проекта по-малко от половината са реализирани, а някои още не са започнати.

Европейските държави също така се оплакват от непрозрачното финансиране на споразумението. На заседание в Брюксел през ноември миналата година германският представител е искал да научи с какви средства ЕК финансира сделката за мигрантите. Представителят на Еврокомисията Мацей Поповски не е успял да отговори на този въпрос. В резултат представителите на редица страни от ЕС са заявили, че въпросът за отпускането на средствата ще се решава само, след като ЕК представи отчет за разходваните пари. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.