Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Строгата политика срещу мигрантите води до хаос и страдания

Строгата политика срещу мигрантите води до хаос и страдания

„Опитите на правителствата да върнат чужденците не решават миграционната криза, а само предизвикват враждебност“, заяви пред Съвета по правата на човека на ООН новият върховен комисар на световната организация по правата на човека Мишел Бачелет, цитирана от ДПА, пише БТА.

„В интерес на всяка държава е да приеме политика за миграцията, основаваща се на реалността, а не на паниката“, заяви бившата президентка на Чили в първата си голяма реч след заемането на поста. Като върховен комисар на ООН за правата на човека тя отправи критики към издигането на стени по границите, разделянето на мигрантски семейства и предизвикването на гняв срещу мигрантите.

„Подобни политики не предлагат дългосрочни решения на никого – само повече враждебност, мизерия, страдание и хаос“, заяви Бачелет.

Тя не посочи конкретни примери, но в по-дълга версия на речта си, която е предала на Съвета, Бачелет назовава няколко страни, сред които САЩ, Унгария и Италия, отбелязва ДПА.

Бачелет пое поста върховен комисар в началото на месеца, заменяйки йорданския дипломат Зейд Раад Ал Хусейн, известен със силно конфронтационния си подход към тези страни. В днешната реч тя възприе по-малко остър тон, заявявайки, че ще се бори за човешките права, но ще бъде готова да се вслушва и в правителствата. Страните трябва да приемат човешките права като инструмент за икономическо развитие и за борба с насилствения екстремизъм, подчерта бившата президентка.

„Чрез даването на достъп до всички човешки права обществото става по-силно и по-способно да издържа на непредвидими сътресения“, подчерта Бачелет.

Тя призова Китай да позволи достъпа на наблюдатели в страната след обвиненията, че Пекин е създал огромни лагери за превъзпитание в Синцзян-Уйгурския автономен район, в които са задържани членове на уйгурското малцинство, съобщава „Ройтерс“.

Бачелет добави, че изпраща екипи в Австрия и Италия, за да следят за защитата на мигрантите. Тя изрази притеснение и от факта, че 500 деца мигранти в САЩ все още не са върнати на родителите, с които са били разделени.

Освен това новият върховен комисар по правата на човека призова водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен да покаже повече прозрачност относно правилата й за водене на бойни действия, както и да подведе под отговорност извършителите на въздушни удари срещу мирни граждани.

Тя призова ЕС да гарантира правото на убежище и защитата на правата на мигрантите и обвини италианското правителство в „политическо позьорство“ заради отказа му да допуска в свои пристанища спасителни кораби на неправителствени организации, предаде „Асошиейтед прес“.

Изглежда, че нападенията и преследванията срещу мюсюлманското малцинство рохинги в мианмарския щат Ракхайн продължават, се казва в предварително подготвения вариант на речта на Бачелет, цитиран от АП.

Тя се присъедини към призивите за създаване на независим механизъм за събиране и анализ на информацията за нарушения на човешките права в Мианма, която да бъде използвана пред международни съдилища. Новата върховна комисарка призова Съвета по правата на човека да приеме резолюция, с която да прехвърли въпроса на Общото събрание на ООН, което има право да създаде подобен механизъм.

Освен това Бачелет изрази притеснения и от военната операция в контролираната от сирийските бунтовници провинция Идлиб. Страданията на сирийския народ са ужасни и неспирни, подчерта тя и призова да бъде въздадено правосъдие за нарушенията на човешките права по време на сирийската гражданска война, продължаваща вече седем години и половина.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.