Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Светкавична реакция от Кремъл по повод изявлението на Ердоган за Идлиб

Светкавична реакция от Кремъл по повод изявлението на Ердоган за Идлиб

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира евентуалното решение на Турция за военна операция срещу сирийската армия като изтъкна, че това би бил най-лошият сценарий за Идлиб. Това предаде турската секция на „Спутник“.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заяви пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в меджлиса, че „Турция е направила всичко необходимо за реализирането на плановете относно военна операция в Идлиб“.

„Както преди всяка операция и сега казваме, че можем да дойдем изненадващо една нощ. Да го кажа по-ясно, една операция в Идлиб вече е въпрос на време.“, заяви още турският президент.

В отговор на въпроса как ще реагира Русия, ако Турция нахлуе в Идлиб, Песков отговори с думите: „Нека засега не оценяваме нещата от гледна точка на най-лошия сценарий. Ако става дума за операция срещу терористичните организации в Идлиб или ликвидирането на тези терористични организации, които разполагат със значителни оръжия, боен арсенал и оборудване, това би била стъпка, съответстваща на споразумението от Сочи. Това е ангажимент на турската страна. Но ако става дума за операция срещу легитимното сирийско правителство, това би бил най-лошият сценарий.“

Песков подчерта, че преговорите с Турция ще продължат с цел да се предотврати влошаването на ситуацията в Идлиб.

„Ние бяхме удовлетворени от постигнатото в Сочи споразумение преди повече от година, и двете страни бяха доволни. След като бойците и терористичните групировки в Идлиб започнаха да нападат сирийската армия и руските военни обекти, ние не останахме доволни от този факт. Преговорите с Турция ще продължат с цел да се предотврати влошаването на ситуацията в Идлиб. Разбира се, тези преговори ще бъдат на различни нива.“, изтъкна говорителят на Кремъл.
От друга страна, говорителят на турския президент Ибрахим Калън отбеляза, че преговорите с Русия за Идлиб ще продължат. „Досега няма задоволителен резултат за нас от преговорите.“, допълни Калън.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.