Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Съветът на Европа настоява Турция да освободи от затвора Осман Кавала и Селяхатин Демирташ

Съветът на Европа настоява Турция да освободи от затвора Осман Кавала и Селяхатин Демирташ

Комитетът на министрите на Съвета на Европа обяви решението си относно турския общественик Осман Кавала и бившия съпредседател на Демократичната партия на народите Селяхатин Демирташ, които не бяха освободени от затвора въпреки решението на Европейския съд по правата на човека.

Комитетът на министрите настоява за освобождаването на Демирташ и прекратяването на валидността на съдебните решения, с които той е осъден. Комитетът посочва, че осъждането на Демирташ за 4 години и 8 месеца затвор по обвинение за агитация цели „той да бъде държан в затвора и да му се попречи да участва на избори“.

По думите на адвоката на Демирташ Бенан Молу, в решението си Комитетът на министрите на Съвета на Европа припомня, че начело с процесът, който тече в 22-ри Анкарски съд за тежки престъпления и потвърждението на Върховния Касационен съд всички санкции, прилагани заради изявленията на Демирташ, които спадат към свободата на изразяване и неприкосновеност, трябва да бъдат отменени.

В случай че Турция не поиска допълнителна отсрочка, Комитетът на министрите поставя срок на Анкара до 30 семтември, тъй като страната не е посочила план за действие.

По-рано Европейският съд по правата на човека беше дал срок на Турция да представи план за действие до 22 юни.

Комитетът на министрите още веднъж настоя и за освобождаването от затвора на турския общественик Осман Кавала.

С решение от 10 декември 2019 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че целта на турските власти, които държат Осман Кавала в затвора от ноември 2017 г. насам е „да накарат един правозащитник да замлъкне“.

В решението на ЕСПЧ (22 декември 2020) относно задържането на Селяхатин Демирташ, който е в затвора от 2016 г. се казва, че това води до „задушаване на плурализма и ограничаване на свободата на политическите дебати“. ЕСПЧ беше посочил също, че съдебният процес срещу Демирташ е политически и той незабавно трябва да бъде освободен.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.