Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Съветът за сигурност на ООН осъди нападение срещу миротворци в буферната зона в Кипър

Съветът за сигурност на ООН осъди нападение срещу миротворци в буферната зона в Кипър

Съветът за сигурност на ООН осъди нападението на кипърски турци срещу военнослужещи от мироопазващата мисия на ООН в Кипър (ЮНФИКИП), които са имали задачата да възпрепятстват „неразрешена“ пътно-строителна дейност в буферната зона, разделяща острова, предаде БТА, цитирайки ДПА. В същото време Турция смята, че спирането на строежа на пътя е незаконно, и подкрепя кипърските турци.

При нападението миналия петък са пострадали четирима военнослужещи от ЮНФИКИП, които вече не се намират в болничното заведение. Също така са били нанесени щети по превозни средства.

Инцидентът е станал в близост до селището Пила – едно от четирите селища, които се намират в буферната зона и единственото, в което кипърски гърци и кипърски турци продължават да съжителстват след разделението на острова през 1974 г.

Кипърските турци са се разгневили, след като са били възпрепятствани в опита си да построят път, който да свързва Пила и Арсос – село, намиращо се в северната част на острова на територията на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР), уточни АП.

След съвещание с ръководителя на мироопазващите сили на ООН в Кипър Колин Стюарт Съветът за сигурност на ООН осъди действията на кипърски турци, информира ДПА.

В изявлението на Съвета за сигурност на ООН се посочва, че „нападенията срещу миротворци могат да представляват престъпления съгласно международното право“.

Съветът също така изрази „сериозна загриженост от започването на неразрешени строителни дейности от страна на кипърските турци в буферната зона на ООН“ и „приветства спирането на незаконното строителство“ и „отстраняването на оборудването и персонала“.

„Мисията поема ангажимента за диалог с кипърската турска страна и с всички заинтересовани страни, за да се споразумеят за взаимно приемлив път напред, който да зачита управлението на ООН в буферната зона“, пише в изявление на Съвета.

Пътят би дал на кипърските турци пряк достъп до Пила, като се заобиколя контролно-пропускателен пункт от северната страна на британска военна база – една от двете бази, които Обединеното кралство запази, след като през 1960 г. Кипър се освободи от британското колониално управление (1878 – 1960).

Според кипърските гърци изграждането на пътя има военна цел на чувствително място в буферната зона, която се простира на 180 км. Турция обаче определя строежа на пътя като „хуманитарен“ проект за кипърските гърци и кипърските турци, живеещи в Пила.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи действията на ООН като „неприемливи“ и обвини мироопазващите сили в пристрастие към кипърските гърци. Той заяви, че Турция няма да допусне никакво „незаконно“ поведение спрямо етническите турци в Кипър.

„Да се пречи на кипърските турци, живеещи в Пила, да стигнат до собствената си земя, не е нито законно, нито хуманно“, каза Ердоган.

Нападението срещу миротворците от ООН бе разкритикувано както от правителството на Република Кипър, така и от Гърция, ЕС, Великобритания, Европейският съюз и Франция.

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе едностранно провъзгласена Севернокипърска турска република (СКТР), която не е призната от никоя друга държава, освен Турция.

Поддържането на статуквото в буферната зона е залегнало в мандата на мисията на ООН от 1974 г.

Според ООН през годините и двете страни многократно са нарушавали буферната зона.

Спорът за пътя вероятно ще попречи на усилията на кипърското правителство да възобнови преговорите за разрешаване на проблема с разделянето на острова, отбелязва БТА, цитирйки АП.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.