Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Те строят стадионите в Катар. И мрат като мухи

Те строят стадионите в Катар. И мрат като мухи

През 2019 година стадионът трябва да е готов. Престижният „Education City Stadium“ в Катар ще предлага места за 40 000 зрители. В разгара на лятото температурите в Катар често стигат и до 50 градуса, а работата на открито в подобна жега е твърде опасна за здравето. Затова арабската държава забрани извършването на строителни дейности от средата на юни до края на август в часовете между 11:30 и 15:00. Но спазва ли се това?

Проверка на “Дойче Веле”, направена на 29 юли, установи, че и в обедната жега на един от обектите за Световното първенство по футбол продължават да се трудят около дузина строителни работници. Това представлява ясно нарушение на разпоредбите.

Стотици работници загинаха по строителните обекти за предстоящото Световно първенство по футбол в Катар. Само през 2012 година техният брой надмина 500 души. В 300 от въпросните случаи причините за смъртта така и не бяха изяснени.

Властите в Катар твърдят, че повечето смъртни случаи нямат нищо общо с условията на труд – ставало дума предимно за инфаркти или за внезапно спиране на дихателната дейност. Правозащитни организации обаче смятат, че властите се опитват да прикрият истината и обвиняват Катар, че не предоставя резултатите от направените аутопсии, за да не се види истинската причина за смъртните случаи.

Скандални нарушения

Никълас Макгиън е експерт трудово право. По поръчка на „Хюмън Райтс Уоч“ той е разследвал смъртта на работници в Катар. Разследванията на ДВ, според него, показват, че „строителните фирми не спазват дори най-основните разпоредби“. Експерти като Макгиън се питат дали Катар изобщо има намерение да подобри ситуацията. „Строителството си продължава пред очите на обществеността. Човек трудно може да повярва, че никой нищо не е забелязал“, казва той.

ДВ показа на отговорната комисия видеоклип, в който се вижда, че строителните работи продължават и между 11:30 и 15:00 часа. От Комисията, отговаряща за строителството на обектите от Световното първенство по футбол в Катар, отговориха, че ще проверят случая и ще наложат наказания, ако бъдат установени нарушения на официалните директиви.

Министерството на труда и социалната политика на Катар обръща внимание на това, че вече са били предприети мерки, подобряващи условията на труда на чуждите работници, включително и наличието на повече от 400 инспектори, които контролирали ситуацията по строителните обекти. На ДВ обаче не бе разрешено да си състави картина на място. Молбата на медията била подадена прекалено късно, заявиха официалните органи.

Козметични корекции

Гастарбайтерите живеят в общежития като „Барава кампус“, на около 45 минути път с автобус, насред пустинята. Те са напълно откъснати от местните хора. На територията на селището има джамия, по няколко ресторанта с южноазиатска кухня и магазини, в които се предлагат например СИМ-карти за смартфони. Властите междувременно предоставят на работниците климатизирани автобуси, които ги докарват до строителните площадки. Въведена е и система за електронно изплащане на заплатите. Гастарбайтерите приветстват тези подобрения. Заплатите се привеждали редовно и навреме, но възнагражденията са мизерни: по 750 риала на месец – т.е. около 175 евро.

Мохамед Акрам и Вазим Хан (имената са променени от редакцията) са от Индия и работят като електротехници при строителството на една гара за скоростните влакове. Мохамед Акрам казва, че не е усетил нищо от обявените преди две години реформи. От десет години той работи в най-богатата страна на света, но споделя, че нищо не се е променило. Единствената разлика била, че междувременно е настанен в общежитие, докато преди спял в каравана: „Живеем по седем души в една стая. И храната е лоша.“ На въпроса къде е паспортът му, Акрам видимо започва да се притеснява и след известно колебание казва, че работодателят им е прибрал паспортите веднага след пристигането им. „За първи път чувам, че имам право да задържа паспорта в себе си“, казва той още.

Тотален контрол

Катар беше поел задължението да предприеме мерки срещу т.нар. система „Кафала“, с която контролира чуждестранните работници. Критиците ѝ твърдят, че с нейна помощ Катар ограничава свободата на придвижване на гастарбайтерите. Трудовата реформа, обявена преди две години, всъщност целеше именно това – работниците да имат право да задържат паспортите си. Повечето гастарбайтери в лагера „Барава кампус“ обаче споделят, че личните им документи все още не са им върнати.

Вазим Хан вече се колебае дали да не си стегне куфарите и да се върне в Индия. Дошъл е в Катар преди шест месеца и казва, че животът в лагера е непоносим. „Кучетата в моето село живеят по-добре. По цял ден се трудим в пот и смрад, от жегата постоянно ми се вие свят. Работя приклещен в едно тясно пространство между тавана и облицовката му, а вечерно време трябва да деля стаята с още шестима души. Парите, които ни плащат, не стигат за нищо – нито да живееш, нито да умреш“, казва той.

Въпреки всички обещания по строителните обекти за Световното първенство по футбол в Катар продължават да загиват хора. Само няколко дни след журналистическото разследване на ДВ на стадиона „Al-Wakrah“ в Катар загина 23-годишен работник от Непал, който паднал отвисоко при изграждането на строително скеле.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.